Viestintää

Ehdotuksia yhdistyksen sisäiseen ja ulkoiseen viestintään

Sähköposti / Sähköinen arkisto

Yhdistyksellä on hyvä olla osoite esim. muodossa yhdistyksennimi@gmail.com (gmail tai jokin muu laadukas, ilmainen sähköpostipalvelu). Osoitteella voi yhdistyksessä olla käyttöoikeus esim. koko hallituksella tai muutamalla vastuuhenkilöllä. On tärkeää ettei työ ja esim. käyttäjätunnukset jää vain yhden henkilön vastuulle. Yleisosoitteella vältetään yksityishenkilöiden yhteystietojen käyttö yhdistyksen julkisina osoitteina. Esimerkkipalvelun sähköpostilaatikossa on runsaasti tallennustilaa, jolloin osoite toimii helposti yhdistyksen yhteisenä työarkistona asiakirjojen, viestinnän ja esim. valokuvien suhteen.

Maksuttomat verkkosivut

Verkkosivujen sijaan yhdistyksellä voi esimerkiksi olla julkinen Facebook–sivu. Maksuttomia verkkosivuja voi tehdä myös esimerkiksi WordPress.com -palvelulla.

Tiedot ajan tasalle rekistereihin

Yhdistystieto-sivustolla yhdistys voi tiedottaa toiminnastaan ja  ohjata toiminnasta kiinnostuneet ottamaan yhteyttä. Rekisteristä voi nähdä myös yhdistyksen perustiedot.

Perustarkistus

Aika ajoin on hyvä kirjoittaa yhdistyksen nimi hakukoneeseen ja katsoa miten ajantasaisia tuloksia haku antaa. Ovatko tapahtumien ja yhteyshenkilöiden tiedot ajan tasalla ja löytääkö toiminnastanne kiinnostunut yhdistyksenne verkosta? Jollei, edellä ehdotetut maksuttomat mallit voivat olla hyvä askel eteenpäin.

Työyhteisö, sisäinen viestintä

Yhdistyksen eri toimijat, yhteistyökumppanit ja mahdolliset työntekijät saattavat sijaita kaukana toisistaan tai osallistua yhteistyöhön vain rajatun ajan. Yhteiseen työskentelyyn ja viestintään on mahdollista käyttää maksuttomia verkkoratkaisuja. Myös yhdistyksen hallituksen työskentelyn tehostamiseen tällainen alusta voi olla avuksi. Kannattaa valita yhdistyksen toimijoille jo valmiiksi tuttu ja helppokäyttöinen menettely ja jakaa ylläpitovastuu muutaman henkilön kesken. Joitakin esimerkkejä maksuttomaksi verkkotyöyhteisöksi:

  1. Sähköpostilista, jolla välitetään tietoa yhdistyksen toiminnasta ja keskustellaan.
  2. Facebook -ryhmä johon verkoston jäsenet kutsutaan. Mahdolliset määräaikaiset työntekijät osallistuvat omalla osaamisellaan yhdistyksen kehittämiseen työsuhteen aikana ja heidän työnsä dokumentoidaan sinne. Aineistoihin tallennetaan yhdistyksen yhteisiä tiedostoja esim. perehdyttämisaineistot, kehittämistehtävät, yhteiset oppaat ja sopimukset.
  3. Yhdistyksen yhteinen esim. gmail -tili koko työryhmän käytössä, aineistot säilytetään tilin tallennustilassa.

Maksuttomia tiedotuskanavia

Yhdistyksen järjestämistä tapahtumista kannattaa tehdä tiivis tiedote joka lähetetään ainakin paikallisille medioille sähköpostitse.

Ohjeita tiedottamiseen löydät esimerkiksi täältä:

Suomen Kotiseutuliitto  
JAKE -hankkeen viestintäopas

Tilaisuuksista ja tapahtumista voi alueen yleisölle ilmoitella maksuttomasti esimerkiksi seuraavien kanavien kautta:

Leppävirran kunta
Soisalon Seutu
Warkauden lehti 
Pieksämäen lehti
Heinäveden lehti
Savon Sanomat
Tapahtuma Info

Uusia jäseniä yhdistyksen toimintaan, ehdotuksia menettelytavoiksi

Löydy verkosta

Yhdistyksen toimintaan on helpompi saada uusia, erityisesti nuorempia kiinnostuneita mukaan jos toimintaa esitellään ja uudet henkilöt toivotetaan tervetulleeksi verkossa. Yhdistyksellä voi jo olla jäsenistössään henkilöitä, joille on helppoa ja vaivatonta toimia internetissä. Jollei näin ole, voi yhdistys hakea uusia toimijoita joukkoonsa esim. etsimällä yhdistykselle nettivastaavaa. Tämän tyyppinen talkootyö voi sopia jollekin yhdistyksestä kiinnostuneelle esim. perhe- tai työtilanteen kannalta hyvin.

Jäsenyhdistysten uusien jäsenten ja talkoolaisten hankinta

TERVETULOA MUKAAN TOIMINTAAN? Kuinka toiminnasta kiinnostunut (esim. paikkakunnalle juuri muuttanut henkilö tai vaikkapa alueelta kotoisin oleva opiskelija) saa tietoa yhdistyksen toiminnasta ja siitä, että uusia henkilöitä toivotaan mukaan? Helpoin keino on hyödyntää edellä mainittuja verkkotyökaluja ja aktiivisesti kertoa myös muissa medioissa siitä, että toimintaan ovat uudetkin ihmiset tervetulleita.

VAPAAEHTOISTOIMINNAN UUDET MUODOT: Monelle työelämässä toimivalle tai perheen ruuhkavuosia elävälle sitoutuminen esim. yhdistyksen hallituksen jäseneksi on ajankäytön tai sijainnin kannalta mahdotonta. Sen sijaan jokin muu, rajatumpi vapaaehtoistoiminnan muoto saattaisi kiinnostaa. Erityisesti opiskelijoilta, ammatissa toimivilta tai esim. juuri eläköityneiltä eri alojen asiantuntijoilta voi pyytää neuvoja talkoopäivä -tyyppisellä ajatuksella esim. tällaisella ilmoituksella:

Anna ajastasi tunti tai päivä (yhdistyksen tavoite) edistämiseen

(Yhdistyksen nimi) etsii eri alojen osaajia toimimaan yhdistyksen kanssa (paikkakunnan nimi, toiminnan tavoite) edistämiseksi. Yhdistys tarvitsee apua (luettelo aiheista ja niiden yhteyshenkilöistä). Pystytkö sinä antamaan aikaasi ja osaamistasi? Joskus tuntikin auttaa,
päivän työllä pääsemme jo hyvin eteenpäin. (Yhdistyksen yhteystiedot mahdollisimman monella tavalla; paperiposti, puhelin, sähköposti, sosiaalinen media).

Tämä edellyttää yhdistykseltä sitoutumista uudentyyppisen vapaaehtoistoiminnan suunnitteluun ja ohjaamiseen yhdistyksen omista lähtökohdista. Erityisesti monien alojen opiskelijat tarvitsevat harjoitteluprojekteja.

Yhdistyksen linkittyminen valtakunnallisiin tapahtumiin

Yhdistyksen toiminnalle saa näkyvyyttä esim. osallistumalla oman toiminnan kannalta mielekkäisiin valtakunnallisiin tapahtumiin. Alla muutama esimerkki:

http://www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/kulttuuriymparistopaivat

http://unelmienliikuntapaiva.fi/

http://www.restaurantday.org/fi/