Punainen museorakennus

Kotiseutumuseo

Leppävirran historiaa kotiseutumuseossa

Viljamakasiinina toiminut rakennus muutettiin museokäyttöön 1950-luvun lopulla. Kotiseutumuseon avajaisia vietettiin vuonna 1962. Museo vietti 50-vuotisjuhlavuotta vuonna 2012, jolloin museon perusnäyttely uudistettiin. Museon kokoelmaan kuuluu noin 3000 esinettä sekä noin 7000 valokuvaa, jotka esittelevät pitäjän historiaa, elinkeinoja ja kulttuuria kivikaudelta nykyvuosikymmenille.

Savonkatu 28, Leppävirta
Museo sijaitsee kaksikerroksisessa vanhassa viljamakasiinissa kirkon vieressä. Museo ei ole esteetön.

Museo on avoinna kesäkaudella päivittäin. Museoon on vapaa pääsy.

Muina aikoina museo on auki ryhmille tilauksesta. Tee varaus osoitteeseen
ann-mari.karvinen@leppavirta.fi hyvissä ajoin ennen vierailua.

Leppävirran kotiseutumuseon esittelyvideo.

Information in English: Welcome to Leppävirta local museum! 

Lisätietoja: 
Ann-Mari Karvinen, kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja
ann-mari.karvinen@leppavirta.fi / 044 797 5676

Kotiseutumuseon näyttelyt:

Perusnäyttely

Museon perusnäyttely kertoo Leppävirran historiasta kivikaudelta 1900-luvulle.

Leppävirran kotiseutumuseo sai keväällä 2022 merkittävän lahjoituksen valokuvakokoelmaansa. Soisalon Seutu -lehti täyttää 60 vuotta ja sen kunniaksi se lahjoitti valokuvakokoelmansa museolle. Olemme koonneet museon 1960- ja 1970-lukujen kuvista näyttelyn, johon voi tutustua museossa tänä kesänä. Näyttely avataan 4.6.2022 Leppävirta-päivänä. Teemme myös laajemman verkkonäyttelyn, johon voi tutustua alla olevasta linkistä.

Näyttelyyn kuuluu muistitiedon keruu valokuvien tapahtumista. Muistojaan voi kertoa lomakkeelle verkossa tai museossa. Verkkolomakkeelle pääset tästä linkistä.

Leppävirran kansallispuku

Kotiseutumuseossa on kesän ajan esillä Leppävirran kansallispuvun vanha ja uusi versio sekä tietoja sen historiasta. Lisätietoja Leppävirran kansallispuvusta ja sen historiasta.


Kunnantalon näyttelyt 

Atte Laitila – Näädänmaalta maailmalle

Atte Laitilan pastellimuotokuvia ja öljyvärimaalauksia pysyvänä näyttelynä Leppävirran kunnan taidekokoelmista kunnantalon 2. kerroksen käytävällä.

Leppävirran kunnan koulurakennukset – valokuvaaja Kimmo Lehtonen

Leppävirran kunnan koulurakennukset kunnantalon 2. kerroksen sivistystoimen käytävällä, valokuvaaja Kimmo Lehtonen.

Leppävirta, elämää ja ihmisiä – valokuvaaja Kimmo Lehtonen

Leppävirran 350-juhlavuoden kunniaksi tehdyn kirjan ”Leppävirta, elämää ja ihmisiä” valokuvat kunnantalon 1. kerroksen käytävillä, kuvaaja Kimmo Lehtonen.

Lainattavat näyttelyt


Leppävirran historiaa verkossa

HUOM: Museolla on käytössään Suomen Kotiseutuliiton e-museo verkkopalvelu, jolle voi tehdä esimerkiksi verkkonäyttelyitä tai vaikkapa kulttuurikävelyreittejä ja tallentaa näin historiatietoa. Jos sinulla on idea tai aineistoa, autamme teknisessä toteutuksessa. Ota yhteyttä ann-mari.karvinen(a)leppavirta.fi / 044 797 5676. 


Kulttuurikävelyt

Kartta Leppävirran kulttuurihistoriallisiin kohteisiin ja nähtävyyksiin Visit Leppävirta -matkailusivuilta.


Kouluille, yhdistyksille, museo- ja perinnetoimijoille


Hyviä toimintamalleja ja käytännön esimerkkejä

Riistavesi
Kotalahti
Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton kotiseutukasvatushanke

Haluatko jakaa kaikkien käyttöön näillä sivuilla paikallishistoriatietoa tai tekemäsi oppimateriaalin? Lähetä aineisto ja julkaisulupa osoitteella ann-mari.karvinen(a)leppavirta.fi


Opiskelijoille ja museoalan ammattilaisille

Kysy työmahdollisuuksia jos olet leppävirtalainen museo/matkailu/kulttuurialan koulutuksen saanut työtön henkilö. Etsimme myös museon tehtäviin eri alojen harjoittelijoita ja opinnäytetyön tekijöitä. Tutkimusaiheita löytyy esim. kunnan taidekokoelman taiteilijoihin liittyen. Lähetä vapaamuotoinen hakemus osoitteella ann-mari.karvinen(a)leppavirta.fi