Palkinnot

Jorma Hynninen -palkinto

Leppävirran kunta haluaa kunnioittaa Jorma Hynnisen merkittävää elämänuraa perustamalla taidepalkinnon. Palkinto julistetaan haettavaksi 1.9.-31.12.2023 ja ensimmäinen palkinto jaetaan 1.9.2024. 


Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan palkinnot:

1) Palkinnot ja summat:
500 Kulttuurin ja taiteen palkinto
500 Liikunnan ja urheilun palkinto
500 Vapaaehtoistyön palkinto
500 Kunnia-ammattilainen
2 000 Yhteensä

2) Periaatteet:
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan myöntämän palkinnon saaja voi olla teko tai toimija (henkilö, työryhmä, organisaatio), kunnia-ammattilaisessa vain henkilö. Kunnia-ammattilainen valitaan vuorovuosin näiltä toimialoilta: alkutuotanto, teollisuus, palvelut. Samalle toimijalle palkinnon voi myöntää vain kerran. Myönnetyn palkinnon perustelu voi olla joko ajankohtainen merkittävä saavutus tai pitkäjänteisestä toiminnasta palkitseminen. Kuntalaiset voivat ehdottaa palkinnon saajia vuosittain. Ehdotusaikaa on tammi-helmikuu. Ehdotuksissa täytyy olla perustelut sekä palkinnon ehdottajan ja saajaksi ehdotetun yhteystiedot. Lautakunta tekee päätökset palkinnoista kevään kokouksissaan. Kaikki palkinnot jaetaan 4.6. Leppävirta-päivän kotiseutujuhlassa.

Lisäksi kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta valitsee Leppävirran Vuoden liikuttajan. Palkinnon saaja julkaistaan maakunnallisessa urheilugaalassa kunkin vuoden tammikuussa. Lisäksi lautakunta ehdottaa aktiivisesti paikallisia toimijoita muiden palkintojen, huomionosoitusten ja ansiomerkkien saajiksi (esim. kulttuuri ja liikunta, kotiseututyö).

Historiaa

Kulttuuripalkinto: luettelo aiemmista palkituista tästä linkistä >> 

Kunnia-ammattilaisen palkinto on myönnetty vuodesta 1972 lähtien, kunnia-ammattilaisten luettelo tästä linkistä >>


Kunnanhallituksen palkinnot

Pro Leppävirta -mitali

Pro Leppävirta –mitalin myöntää Leppävirran kunnanhallitus. Mitali myönnetään tunnustuksena merkittävistä ansioista Leppävirran kehittämisessä, sen etujen turvaamisessa valtakunnallisissa ratkaisuissa sekä Leppävirran myönteisestä tunnetuksi teosta kansallisella tai kansainvälisellä tasolla.
Mitalin ovat saaneet:

  • 1989 Oopperalaulaja Jorma Hynninen (kunnan 350-vuotisjuhlavuosi)
  • 1990 y Hackmann Ab; perusteena yrityksen pitkäaikainen ja monipuolinen vaikutus Leppävirran tunnetuksi tekemisessä ja kehittämisessä. Kuluva vuosi oli Hackman Oy:n 200-vuotisjuhlavuosi.
  • 1992 Muusikko Mikko Perkoila, vuorineuvos Paavo V. Suominen (Huurre Oy)
  • 1999 Rouva Siegrid Mexner, Schwerte (ystävyyskuntatyöstä)
  • 2007 Säveltäjä, muusikko Mikko Kuustonen
  • 2014 Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen

Mitalista ja sen tekijästä:

Pro Leppävirta –mitalin on suunnitellut ja valmistanut kuvanveistäjä Taru Mäntynen.                                                     

  • mitali on tyypiltään pienoisveistos, joka on muotoiltu lepänlehden muotoiseksi
  • etusivulla on teksti ”Pro Leppävirta” Leppävirran karttapohjan päällä
  • takasivulla on Leppävirtaa ja sen elinkeinoja kuvaavia symboleja (tehtaanpyörät, hevonen, Joutsentukat – veistoksen naishahmoja). 

Kuvanveistäjä Taru Mäntysestä lisää Suomen Taiteilijaseuran sivuilta tästä linkistä.