Palkinnot, Pro Leppävirta-mitali

 

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN PALKINNOT:

Leppävirran kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan palkintoja on uudistettu. Lautakunta valmisteli asiaa alkuvuoden 2019 aikana ja päätti uudistuksista 15.8.2019 kokouksessaan. Uudistukset tulivat voimaan vuoden 2020 alusta.

HUOM: Ehdota vuoden 2021 palkittavia 28.2. mennessä: https://link.webropolsurveys.com/S/EAC2EB1B2EC5FB96
Ehdotuksen voi halutessaan tehdä myös paperilomakkeella jonka saa kirjaston asiakaspalvelusta.

1) Palkinnot ja summat:
500 Kulttuurin ja taiteen palkinto
500 Liikunnan ja urheilun palkinto
500 Vapaaehtoistyön palkinto
500 Kunnia-ammattilainen
2 000 Yhteensä

2) Periaatteet:
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan myöntämän palkinnon saaja voi olla teko tai toimija (henkilö, työryhmä, organisaatio), kunnia-ammattilaisessa vain henkilö. Kunnia-ammattilainen valitaan vuorovuosin näiltä toimialoilta: alkutuotanto, teollisuus, palvelut. Samalle toimijalle palkinnon voi myöntää vain kerran. Myönnetyn palkinnon perustelu voi olla joko ajankohtainen merkittävä saavutus tai pitkäjänteisestä toiminnasta palkitseminen. Kuntalaiset voivat ehdottaa palkinnon saajia vuosittain. Ehdotusaikaa on tammi-helmikuu.

Ehdotuksissa täytyy olla perustelut sekä palkinnon ehdottajan ja saajaksi ehdotetun yhteystiedot. Lautakunta tekee päätökset palkinnoista kevään kokouksissaan. Kaikki palkinnot jaetaan 4.6. Leppävirta-päivän kotiseutujuhlassa.

Lisäksi kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta valitsee Leppävirran Vuoden liikuttajan. Palkinnon saaja julkaistaan maakunnallisessa urheilugaalassa kunkin vuoden tammikuussa (24.1.2020). Lisäksi lautakunta ehdottaa aktiivisesti paikallisia toimijoita muiden palkintojen, huomionosoitusten ja ansiomerkkien saajiksi (esim. kulttuuri ja liikunta, kotiseututyö).

Vuonna 2020 myönnetyt palkinnot:

Lautakunta on myöntänyt seuraavat palkinnot 6.12.2020 itsenäisyyspäivän juhlissa:

Kunnia-ammattilainen: Jaana ja Pekka Kolehmainen


Yrittäjät Jaana ja Pekka Kolehmainen perheineen sekä alusta asti mukana ollut Lasse Luostarinen omistavat Supset Oy:n, joka on Leppävirralla toimiva CNC-koneistukseen keskittyvä perheyritys. Pekka Kolehmainen perusti yrityksen 2005, jolloin se työllisti viisi henkilöä. Tällä hetkellä yritys työllistää 24 alan ammattilaista. Yrittäjyyden mahdollistavat hyvät ja luotettavat työtekijät. Yrityksen toiminnan perustana ovat pitkäaikaiset asiakassuhteet, jotka ovat edesauttaneet yrityksen kehittymisessä. Palkittavat kertovat ”Yrittäjinä tärkeimpiä arvojamme ovat asiakaslähtöisyys, rehellisyys ja palvelualttius. Tavoitteena on luoda pitkäjänteistä, kustannustehokasta yhteistyötä asiakkaidemme kanssa.” Ennen yrittäjyyttä Pekka Kolehmainen toimi erilaisissa myynti- ja markkinointi tehtävissä. Edellisen omistajan luopuessa koneistustoiminnasta antoi mahdollisuuden yrityksen perustamiseen. Jaana Kolehmainen tuli mukaan yrityksen päivittäiseen toimintaan vuoden 2008 alusta. Sitä ennen hän toimi kirjakauppiaana Leppävirralla 15 vuotta ja oli aktiivisesti mukana myös Yrittäjä Naisten toiminnassa. ”Minulla on myös diplomikosmetologin koulutus ja ehdin toimia yrittäjänä myös tuolla alalla ennen ensimmäisen lapsen syntymää. Yrittäjyys on minulla verissä, edesmennyt isäni Leo Hulkkonen aloitti yritystoiminnan Leppävirralla jo vuonna 1970. Kaikki sisarukseni ovat yrittäjiä ja oli jotenkin itsestään selvää että myös minusta tulee yrittäjä. Yrittäjävuosia on kertynyt jo yli kolme vuosikymmentä.” Työelämä on tullut molemmille tutuksi jo 1970-luvun lopulta alkaen. Pekalla kesätöitä kouluaikaan maatalossa Kotalahdessa ja opintojen ohessa Kotalahden kaivoksessa. Jaanalle kokemusta kertyi lasten hoidosta, pesulatöistä ja opiskeluaikaan isän yrityksen toimistotöistä. Yhteinen taival alkoi v.1983, perheeseen kuuluu poika Henri ja tytär Henni ja lastenlapsia on kolme. Tulevaisuudessa alkaa näkyä jo sukupolvenvaihdos: ”Olemme onnekkaita kun molemmat lapsemme ovat tulleet yritykseen töihin ja osakkaiksi. He tulevat jatkamaan yrityksen toimintaa meidän jälkeenkin.”
Lisätietoja: https://supset.fi/

Kulttuurin ja taiteen palkinto: Aune Toivanen


Kotalahtelainen Aune Toivanen on tehnyt elämäntyönsä matematiikan ja luonnontieteiden opettajana ja rehtorina. Työuran aikana hän toimi aktiivisesti järjestöjen johto- ja asiantuntijatehtävissä mm. Aineenopettajaliiton puheenjohtajana, MAOL ry:n asiantuntijajäsenenä ja OAJ:n valtuutettuna. Aune Toivasen kotipaikka on aina ollut Kotalahdessa. Kotalahden kyläyhdistys ry:ssä Aune on ollut alusta saakka kantavana voimana hallituksessa ja nyt puheenjohtajana. Joroisten Musiikkiyhdistys ry:n toiminnassa hän on ollut perustamisesta lähtien ainaisjäsenenä. Hallituksessa ja puheenjohtajana hän toimi yhteensä 8 vuotta. Joroisten Musiikkipäivien kartanokonserteista festivaali on jalkautunut Juva-Rantasalmi-Varkaus-Joroinen-Leppävirta-akselille kirkkoihin, konserttisaleihin, ravintoloihin ja alakouluille. Ilman Aune Toivasta me leppävirtalaiset emme olisi saaneet nauttia maksuttomista lastenkonserteista ja korkeatasoisista kirkkokonserteista. Pitkäjänteinen yhteistyökumppanuus lähikuntien kanssa oli tavoitteena. Lisäksi Aune Toivanen toimii LC Varkaus Justiinoissa ja tekee Leijonien palvelutyötä aktiivisesti. Justiinoiden toiminta kohdistuu erityisesti nuorten ja vanhusten auttamiseen. Aune Toivanen on esimerkki tekijänaisesta, joka ei kaihda vastuuta eikä käytännön työtä.
Lisätietoja: https://kotiseudut.fi/kotalahti ja http://www.joroinenmusicfestival.fi/ ja https://e-clubhouse.org/sites/varkaus_justiina/ ja http://www.jykls.net/

Liikunnan ja urheilun palkinto: Sporttisirkus


Sporttisirkuksen tavoitteena on innostaa 6-8-vuotiaat lapset kokeilemaan eri liikuntamuotoja ilman sitoutumista viikottain aina samaan aikaan. Lapsi saa rauhassa tutustua Leppävirran lajitarjontaan alueen parhaimpien lajitaitureiden toimesta. Sporttisirkuksessa lapset pääsevät iloitsemaan liikunnan riemusta ja kehittymään niin yksilönä ryhmässä kuin eri ominaisuuksissakin. Lajit vaihtuvat kahden viikon välein. Lisäksi ryhmän omat ohjaajat ovat aina mukana toiminnassa. Toiminta on lapsille ilmaista ja se pitää sisällään lajikokeiluja, yleistaitojen kehittämistä sekä tietoiskuja lapsille, että vanhemmille. Sporttisirkuksen monet myönteiset vaikutukset näkyvät osaltaan esim. lasten motoristen ja sosiaalisten taitojen kehittymisessä jo lyhyellä aikataululla ja toiminnan vakiintuessa, aina uuden leppävirtalaisen ikäluokan Sporttisirkus -toiminnan läpi kulkiessa vaikuttavuus tulee laaja-alaisemmaksi. Tavoitteena on myös lisätä yhteistyötä eri toimijoiden välillä: mukana toiminnassa ovat Leppävirran Viri, Sorsakosken Urheilijat, Virran Veivaajat, LeKi -75 ja Leppävirran Tanssiseura. Sporttisirkus on hieno esimerkki yhteen hiileen puhaltamisesta ja kaikkien lasten liikunnallisen elämäntavan mahdollistamisesta.
Lisätietoja: https://www.facebook.com/sporttisirkusleppavirta ja https://leppavirranviri.sporttisaitti.com/sporttisirkus/

Vapaaehtoistyön palkinto: Pirjo Seittivaara


Vuonna 2009 tammikuusta alkaen, lähes 11 vuoden ajan leipää on jaettu Leppävirralla kahdesti viikossa. Idea leivän jakelusta vähävaraisille Leppävirralla lähti liikkeelle v. 2008, kun Varkauden adventtiseurakunnassa aloitettiin leipien jakelu ja leipähartauden. Apu on saavuttanut ihmiset heidän kotonaan mutta yleisiä jakeluja on järjestetty sekä torilla että Leppärengas ry:n tiloissa. Pirjo Seittivaara haluaa korostaa, että suinkaan yksin hän ei ole tätä kaikkea tehnyt: lämpimät kiitokset menevät tukijoille, vapaaehtoisille ja paikallisille yrityksille, jotka ovat luovuttaneet elintarvikkeita jakoon. Näin joulun lähestyessä Pirjo Seittivaara haluaa jakaa omakohtaisen muiston, joka motivoi häntä auttamistyössä: ”Muistan erään Joulun 7 vuoden vanhana. Äiti kertoi, ettei tuona Jouluna meillä ole muuta kuin riisipuuroa ja eikä 3:lle lapselle ole antaa mitään lahjoja. Aattona ovellemme koputti mies, jolla oli iso ruskea pahvilaatikko sylissään. Hän kertoi kuulleensa, että meillä oli kaikesta puutetta ja hän halusi helpottaa tilannetta. Mitä tuo laatikko sisälsikään? Se oli täynnä ruokaa ja hedelmiä, joita siihen aikaan sai harvoin. Myös pienet lahjapaketit oli siellä meille jokaiselle. Siitä tuli Joulujen Joulu! Tuon saman ilon tahtoisin tänään jakaa sitä tarvitseville! Ihmisten auttaminen nousee minulla sydämestä ja vahvasta hengellisestä vakaumuksesta.”

Leppävirran vuoden 2020 liikuttaja on yrittäjä Nina Honka


Leppävirran kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti nimetä Leppävirran Vuoden 2020 liikuttajaksi yrittäjä Nina Hongan. Lautakunta halusi nimityksellään kunnioittaa palkitun näkemyksellistä ja monipuolista liikunnallisuuteen kannustamista. Erityisesti nyt korona-aikana palkittu osasi reagoida laadukkaalla, asiantuntevalla ja ihmiset tavoittavalla tavalla Kutjulan Heimo verkkojulkaisujen kautta. Kutjula on Leppävirralla toimiva, yksityinen liikuntapalveluja tuottava yritys. Se syntyi hiukan vahingossa: perhe osti Leppävirran keskustasta vanhan nuorisoseurantalon ja remontoi sen. Tilaa oli sen verran reilusti että saman katon alle mahtui myös perheen yritystoiminta. Nina Honka kertoo, että päätyi liikunta-alalle kiertotien kautta: ”Olen biokemialta valmistunut maisteri, mutta jo opintojen alussa veri veti pipetin varresta liikuntalääketieteen ja urheiluravitsemuksen pariin. Vuosituhannen alussa valmistuin fysioterapeutiksi.”
Ryhmäliikunta ja henkilökohtainen valmennus ovat pääasialliset työtehtävät. Koronakevät on tuonut uuden päivittäisen työtehtävän osittain näiden tilalle: Kutjulan Heimon facebook-päivitykset ovat keränneet uskollisen lukijakunnan koronan suljettua monet liikunnan harrastusmahdollisuudet. Aiheet liittyvät liikuntaan kannustamiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen. Nina Honka kertoo, että päivän kirjoitus voi syntyä satunnaisesta tapahtumasta, kysymyksestä tai kommentista:
”Konkreettisesti se voi olla asiakkaan pyyntö liikesuosituksesta tai tuntien aikana tehty havainto vaikeasta tekniikasta tai tekemistä rajoittavasta liikkuvuusasiasta. Joskus kirjoitus on kannanotto mediassa käsiteltyihin asioihin tai suositus liikunnallisiin lähimatkailukohteisiin. Heimo ei ole ainoastaan kanavani jakaa ajatuksiani ja osaamistani, vaan sen tärkein tavoite on olla vaikeiden aikojen yhteisö ja herättää keskustelua. Nyt kun ei voida olla fyysisesti lähellä, voidaan olla edes virtuaalisesti yhdessä.”

Nina Honka on kestävyyslajien harrastaja, kilpailija ja monipuolisuuden edistäjä: omaan liikuntataustaan kuuluu lajeina mm. maastopyöräily, kestävyysjuoksu, maratonluistelu ja nykyisellään voimanosto. Kaikissa lajeissa hän on myös kilpaillut; SM-mitaleja on kertynyt kymmenkunta, uusin voimanoston SM viime viikonlopulta. Kirjoituksissaan ja toiminnassaan Nina Honka haluaa olla aktiivisesti edistämässä liikunnan harrastamisen monipuolisuutta: ”Et voi tietää pidätkö jostain lajista jos et ole sitä koskaan kokeillut.” Kokeilemaan rohkaisu ja perustaitojen opettelu toimivat oppaina uuteen lajiin varovaisemmallekin liikunnan harrastajalle. Nina Honka haluaa myös korostaa positiivista kehon kuvaa. Lempeä, suvaitsevainen käsitys omaa suorituskykyä ja ulkoista olemusta kohtaan on tarpeen kaikille. Erityisesti naiset voivat olla julmia itselleen. Liikunta ja syöminen ei Nina Hongan mielestä saa olla rankaisukeinoja. Lempeys on Nina Hongan työssä avainsana kovassakin fyysisessä harjoittelussa: ”Haluan rohkaista ihmisiä erityisesti silloin kuin motivaatio horjuu. Viestinnässä ja sosiaalisessa mediassa painottuvat usein huikeat onnistumiset ja saavutetut tavoitteet. Todellisuudessa matka kohti tavoitetta voi olla kaikkea muuta kuin sarja jatkuvia onnistumisia. Haluan kertoa ihmisille harjoittelun realiteeteista. Aina ei ole kivaa, aina ei huvita, mutta onnistujan erottaa muista se, kuinka hän näinä hetkinä toimii. Tavoitteellisuus ei tarkoita jääräpäistä joustamatonta ohjelman noudattamista terveyden ja hyvinvoinnin kustannuksella, mutta tietty lempeä kurinalaisuus on onnistujan ominaisuus. Lempeyskin on kaikkea muuta kuin lepsuilua, se on tavoitteellista toimintaa omien resurssien rajoissa.
Monipuolinen ammatillinen osaaja ja eri lajien harrastaja ja kilpailija, Leppävirran vuoden 2020 liikuttaja Nina Honka haluaa jatkaa kehittymistä ja kouluttautumista ”Jatkuva kouluttautuminen on minulle tärkeää. Tällä hetkellä menossa ovat urheiluravitsemuksen aineopinnot ja naisten valmennukseen suuntautuva koulutus. Kutjulan heimon helmet siirretään Ihanuutta just sulle-blogiin, jossa niiden seuraaminen ja kommentointi on mahdollista myös facebookiin kuulumattomille. Heimo jatkaa toimintaansa niin kauan kuin sille on tarvetta.”
Lisätietoja: www.kutjula.fi ja www.honkavoima.fi ja https://www.facebook.com/groups/242443356793701

 

 

Historiaa

Kulttuuripalkinto Myönnetään kulttuurin alueella kunnostautuneelle yksityiselle henkilölle tai yhteisölle. Ensimmäisen kerran kulttuuripalkinto myönnettiin vuonna 1981. Aiemmat palkitut:

 • 2019 Juha Hämäläiselle Sorsakoski –laivan pelastamisesta.
 • 2018 Pirjo ja Pekka Ropponen pitkäjänteisestä kotiseututyöstä
 • 2017 Markku ja Helena Kuosmanen sekä Leppävirta vanhoissa postikorteissa -teoksen toimituskunta; Markus Harald, Raimo Auvinen, Teppo Ritari, Leppävirran Rotaryklubi ry

Luettelo aiemmista palkituista täällä >> 

Kunnia-ammattilaisen palkinto: Leppävirran kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on nimennyt kunnia-ammattilaisen vuodesta 1972 alkaen. Arvonimi myönnetään ehdotusten perusteella vuorovuosin alkutuotannon, teollisuuden ja palvelualojen piiristä olevalle henkilölle. Vuoden 2019 kunnia-ammattilainen valittiin palvelujen piiristä ja julkistettiin 4.6. Leppävirta-päivän kotiseutujuhlassa. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti valita vuoden 2019 kunnia-ammattilaiseksi Ulla Pitkäsen.

Ulla Pitkänen tunnetaan Aku & Adan asiakaspalveluhenkisenä kauppiaana, jonka luo Unnukkaan poiketaan kauempaakin. Intohimo asiakkaiden palveluun on ollut hänen urallaan kantavana voimana. Työelämä alkoi 1970-luvun puolivälissä asiakaspalvelutehtävissä ammattikoulussa. Perheen perustaminen ja työn yhdistäminen oli tuona aikana samanlaista ruuhkaa kuin nykyisinkin. Suurena apuna perheelle oli koti mummolan yläkerrassa. Ihmisläheisyys on Ulla Pitkäselle ollut tärkeää kaikissa työtehtävissä. Muutos muodin alalle tapahtui virallisesti vuonna 1982, jolloin Ulla Pitkänen aloitti työskentelyn anoppinsa liikkeessä Katrin Asusteessa. Oman liikkeen perustaminen tuli ajankohtaiseksi 1989. Aku & Ada perustettiin 25 m2 tilaan. Liike on toiminut Leppävirran kirkonkylällä useammassa osoitteessa ja 1990-luvulla myös Varkaudessa ja Kuopiossa. 2001 Pitkänen siirtyi projektitehtäviin Kuopioon ja sen jälkeen myymäläpäällikön tehtäviin Varkauteen. Tuo jakso oli Pitkäsen mukaan tavattoman antoisaa oppimisen aikaa, varsinainen korkeakoulu yrittäjyyteen.

Työ muodin ja asiakkaiden parissa jatkuu perheessä taas uudessa sukupolvessa. Pitkäsen tytär valmistui Mikkelin ammattikoulusta ja yhteinen yritys Aku & Ada perustettiin 2010. Unnukassa liike on toiminut 1.6.2012 alkaen. Ulla Pitkänen pitää työnsä tärkeimpinä elementteinä asiakasta ja hyvää tiimiä jonka kanssa työskennellä. Kallisarvoisimpia onnistumisen hetkiä työssä on se, kun asiakkaalle löydetään yhdessä oikea ratkaisu. Kunnia-ammattilaisen palkinto herätti hänet pohtimaan menneitä ja nykyisiä työtehtäviä: ”Tässä vaiheessa työuraa tarkastellessa kiitollisuuden tunteita herättää erityisesti se, että erilaisissa tehtävissä on annettu luottamusta ja tilaa tehdä oman näköistä työtä, täydellä sydämellä. Puolison tuki ja perheyhteys ovat kannatelleet matkan varrella.”

Palkinto on myönnetty vuodesta 1972 lähtien, kunnia-ammattilaisten luettelo tästä >>

KUNNANHALLITUKSEN PALKINNOT:

Pro Leppävirta -mitali

Pro Leppävirta –mitalin myöntää Leppävirran kunnanhallitus. Mitali myönnetään tunnustuksena merkittävistä ansioista Leppävirran kehittämisessä, sen etujen turvaamisessa valtakunnallisissa ratkaisuissa sekä Leppävirran myönteisestä tunnetuksi teosta kansallisella tai kansainvälisellä tasolla.
Mitalin ovat saaneet:

 • 1989 Oopperalaulaja Jorma Hynninen (kunnan 350-vuotisjuhlavuosi)
 • 1990 y Hackmann Ab; perusteena yrityksen pitkäaikainen ja monipuolinen vaikutus Leppävirran tunnetuksi tekemisessä ja kehittämisessä. Kuluva vuosi oli Hackman Oy:n 200-vuotisjuhlavuosi.
 • 1992 Muusikko Mikko Perkoila, vuorineuvos Paavo V. Suominen (Huurre Oy)
 • 1999 Rouva Siegrid Mexner, Schwerte (ystävyyskuntatyöstä)
 • 2007 Säveltäjä, muusikko Mikko Kuustonen
 • 2014 Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen

Mitalista ja sen tekijästä: Pro Leppävirta-mitali
Pro Leppävirta –mitalin on suunnitellut ja valmistanut kuvanveistäjä Taru Mäntynen.                                                     

 • mitali on tyypiltään pienoisveistos, joka on muotoiltu lepänlehden muotoiseksi
 • etusivulla on teksti ”Pro Leppävirta” Leppävirran karttapohjan päällä
 • takasivulla on Leppävirtaa ja sen elinkeinoja kuvaavia symboleja (tehtaanpyörät, hevonen, Joutsentukat – veistoksen naishahmoja). 

Kuvanveistäjä Taru Mäntysestä lisää Suomen Taiteilijaseuran sivuilta tästä linkistä.