Palkinnot, Pro Leppävirta-mitali

 

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN PALKINNOT:

Leppävirran kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan palkintoja on uudistettu. Lautakunta valmisteli asiaa alkuvuoden 2019 aikana ja päätti uudistuksista 15.8.2019 kokouksessaan. Uudistukset tulivat voimaan vuoden 2020 alusta.

1) Palkinnot ja summat:
500 Kulttuurin ja taiteen palkinto
500 Liikunnan ja urheilun palkinto
500 Vapaaehtoistyön palkinto
500 Kunnia-ammattilainen
2 000 Yhteensä

2) Periaatteet:
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan myöntämän palkinnon saaja voi olla teko tai toimija (henkilö, työryhmä, organisaatio), kunnia-ammattilaisessa vain henkilö. Kunnia-ammattilainen valitaan vuorovuosin näiltä toimialoilta: alkutuotanto, teollisuus, palvelut. Samalle toimijalle palkinnon voi myöntää vain kerran. Myönnetyn palkinnon perustelu voi olla joko ajankohtainen merkittävä saavutus tai pitkäjänteisestä toiminnasta palkitseminen. Kuntalaiset voivat ehdottaa palkinnon saajia vuosittain. Ehdotusaikaa on tammi-helmikuu.

Ehdotuksissa täytyy olla perustelut sekä palkinnon ehdottajan ja saajaksi ehdotetun yhteystiedot. Lautakunta tekee päätökset palkinnoista kevään kokouksissaan. Kaikki palkinnot jaetaan 4.6. Leppävirta-päivän kotiseutujuhlassa.

Lisäksi kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta valitsee Leppävirran Vuoden liikuttajan. Palkinnon saaja julkaistaan maakunnallisessa urheilugaalassa kunkin vuoden tammikuussa (24.1.2020). Lisäksi lautakunta ehdottaa aktiivisesti paikallisia toimijoita muiden palkintojen, huomionosoitusten ja ansiomerkkien saajiksi (esim. kulttuuri ja liikunta, kotiseututyö).

 

Historiaa

Kulttuuripalkinto Myönnetään kulttuurin alueella kunnostautuneelle yksityiselle henkilölle tai yhteisölle. Ensimmäisen kerran kulttuuripalkinto myönnettiin vuonna 1981. Aiemmat palkitut:

 • 2019 Juha Hämäläiselle Sorsakoski –laivan pelastamisesta.
 • 2018 Pirjo ja Pekka Ropponen pitkäjänteisestä kotiseututyöstä
 • 2017 Markku ja Helena Kuosmanen sekä Leppävirta vanhoissa postikorteissa -teoksen toimituskunta; Markus Harald, Raimo Auvinen, Teppo Ritari, Leppävirran Rotaryklubi ry

Luettelo aiemmista palkituista täällä >> 

Kunnia-ammattilaisen palkinto: Leppävirran kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on nimennyt kunnia-ammattilaisen vuodesta 1972 alkaen. Arvonimi myönnetään ehdotusten perusteella vuorovuosin alkutuotannon, teollisuuden ja palvelualojen piiristä olevalle henkilölle. Vuoden 2019 kunnia-ammattilainen valittiin palvelujen piiristä ja julkistettiin 4.6. Leppävirta-päivän kotiseutujuhlassa. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti valita vuoden 2019 kunnia-ammattilaiseksi Ulla Pitkäsen.

Ulla Pitkänen tunnetaan Aku & Adan asiakaspalveluhenkisenä kauppiaana, jonka luo Unnukkaan poiketaan kauempaakin. Intohimo asiakkaiden palveluun on ollut hänen urallaan kantavana voimana. Työelämä alkoi 1970-luvun puolivälissä asiakaspalvelutehtävissä ammattikoulussa. Perheen perustaminen ja työn yhdistäminen oli tuona aikana samanlaista ruuhkaa kuin nykyisinkin. Suurena apuna perheelle oli koti mummolan yläkerrassa. Ihmisläheisyys on Ulla Pitkäselle ollut tärkeää kaikissa työtehtävissä. Muutos muodin alalle tapahtui virallisesti vuonna 1982, jolloin Ulla Pitkänen aloitti työskentelyn anoppinsa liikkeessä Katrin Asusteessa. Oman liikkeen perustaminen tuli ajankohtaiseksi 1989. Aku & Ada perustettiin 25 m2 tilaan. Liike on toiminut Leppävirran kirkonkylällä useammassa osoitteessa ja 1990-luvulla myös Varkaudessa ja Kuopiossa. 2001 Pitkänen siirtyi projektitehtäviin Kuopioon ja sen jälkeen myymäläpäällikön tehtäviin Varkauteen. Tuo jakso oli Pitkäsen mukaan tavattoman antoisaa oppimisen aikaa, varsinainen korkeakoulu yrittäjyyteen.

Työ muodin ja asiakkaiden parissa jatkuu perheessä taas uudessa sukupolvessa. Pitkäsen tytär valmistui Mikkelin ammattikoulusta ja yhteinen yritys Aku & Ada perustettiin 2010. Unnukassa liike on toiminut 1.6.2012 alkaen. Ulla Pitkänen pitää työnsä tärkeimpinä elementteinä asiakasta ja hyvää tiimiä jonka kanssa työskennellä. Kallisarvoisimpia onnistumisen hetkiä työssä on se, kun asiakkaalle löydetään yhdessä oikea ratkaisu. Kunnia-ammattilaisen palkinto herätti hänet pohtimaan menneitä ja nykyisiä työtehtäviä: ”Tässä vaiheessa työuraa tarkastellessa kiitollisuuden tunteita herättää erityisesti se, että erilaisissa tehtävissä on annettu luottamusta ja tilaa tehdä oman näköistä työtä, täydellä sydämellä. Puolison tuki ja perheyhteys ovat kannatelleet matkan varrella.”

Palkinto on myönnetty vuodesta 1972 lähtien, kunnia-ammattilaisten luettelo tästä >>

KUNNANHALLITUKSEN PALKINNOT:

Pro Leppävirta -mitali

Pro Leppävirta –mitalin myöntää Leppävirran kunnanhallitus. Mitali myönnetään tunnustuksena merkittävistä ansioista Leppävirran kehittämisessä, sen etujen turvaamisessa valtakunnallisissa ratkaisuissa sekä Leppävirran myönteisestä tunnetuksi teosta kansallisella tai kansainvälisellä tasolla.
Mitalin ovat saaneet:

 • 1989 Oopperalaulaja Jorma Hynninen (kunnan 350-vuotisjuhlavuosi)
 • 1990 y Hackmann Ab; perusteena yrityksen pitkäaikainen ja monipuolinen vaikutus Leppävirran tunnetuksi tekemisessä ja kehittämisessä. Kuluva vuosi oli Hackman Oy:n 200-vuotisjuhlavuosi.
 • 1992 Muusikko Mikko Perkoila, vuorineuvos Paavo V. Suominen (Huurre Oy)
 • 1999 Rouva Siegrid Mexner, Schwerte (ystävyyskuntatyöstä)
 • 2007 Säveltäjä, muusikko Mikko Kuustonen
 • 2014 Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen

Mitalista ja sen tekijästä: Pro Leppävirta-mitali
Pro Leppävirta –mitalin on suunnitellut ja valmistanut kuvanveistäjä Taru Mäntynen.                                                     

 • mitali on tyypiltään pienoisveistos, joka on muotoiltu lepänlehden muotoiseksi
 • etusivulla on teksti ”Pro Leppävirta” Leppävirran karttapohjan päällä
 • takasivulla on Leppävirtaa ja sen elinkeinoja kuvaavia symboleja (tehtaanpyörät, hevonen, Joutsentukat – veistoksen naishahmoja). 

Kuvanveistäjä Taru Mäntysestä lisää Suomen Taiteilijaseuran sivuilta tästä linkistä.