Leppävirran Vuoden liikuttaja 2022: Leppävirran Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat ry.

27.01.2023 klo 22:10 | Jaa Facebookiin

 

Leppävirran kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti nimetä Leppävirran Vuoden 2022 liikuttajaksi Leppävirran Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat ry:n. Yhdistys järjestää aktiivisesti tapahtumia, koulutusta ja kilpailuja. Suurimmat kilpailutapahtumat tuovat Leppävirralle koiraharrastajia kaikkialta kotimaasta. Esimerkiksi järjestetään FCI-BH käyttäytymiskokeita (PAKK), jotka toimivat ”pääsylippuna” koirakolle kansallisiin ja kansainvälisiin palveluskoirakokeisiin, tämän kokeen voi myös kaikki rodut.

Aktiivisia koiraharrastajia yhdistyksen toiminnassa on mukana kuutisenkymmentä, seuraajia  Facebookissa moninkertaisesti. Arkiliikuntaa koiraharrastus lisää todella monessa perheessä. Aktiiviharrastajista löytyy kisaharrastajia, joiden tavoitteena on saavuttaa menestystä koirakon kilpailu-uralla. Koiran tottelevaisuuskoulutukseen osallistuu moni varsinkin uusi koiranomistaja. Agility on monelle tuttu koiraharrastus, lajin monipuolisuus kiehtoo monia harrastajia. Pentukurssilta siirrytään usein agilityharrastuspiiriin. Lajivalikoimaa yhdistyksellä on tämän lisäksi melkoisesti: arkitottelevaisuus, pentukurssit, näyttelyharjoitukset, PK-tottelevaisuus palveluskoirille, PAJÄ (palveluskoirien jälkikoulutus). Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu RALLY-toko eli matalan kynnyksen monipuolinen koiraharrastuslaji.

Puheenjohtaja Heli Könönen on toiminut yhdistyksessä vuodesta 2007. Puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2020 alkaen, sitä ennen sihteerinä. Heli on suorittanut Palvelukoiraliiton koirankouluttajakurssin 2007, vuodesta 2007 toiminut palveluskoirien koetoimitsijana pääsääntoisesti omissa kokeissa, mutta myös muissa Pohjois- Savon alueella kokeissa yhteistyössä muiden seurojen kanssa, sekä PK-koulutusohjaajan pätevyys 2014.
Könönen on jäsenenä Pohjois-Savon kennelpiirin hallituksessa ja puheenjohtajana PK-jaoksessa. Näyttelytoiminnassa Könönen toimii mm. varapuheenjohtajana mm 2023 Varkauden NORD-näyttelyssä johon odotetaan noin 2500 näytteilleasettajaa.

Yhdistyksen toiminta oli ennen koronaa koepainotteista, yhdistys on järjestänyt esim. PAHA –piirinmestaruuskokeita ja  Saksanpaimenkoirien IGP SM-kisat. Korona vaikutti toimintaan niin, että harrastajien aktiivisuuteen erityisesti kilpailutoiminnassa. Osallistujien ja järjestäjien määrä putosi merkittävästi, kilpailuja on jopa jouduttu kokonaan perumaan osallistujien puuttuessa. Korona rajoitusten helpottuessa harrastustoiminta on päässyt taas käytiin.

Yhdistys valittiin 2021 Pohjois-Savon Kennelpiirin Vuoden positiivisimpana yhdistyksenä. Vuoden –22 Suomen Kennelliiton teemana on ollut “Kohtaamiset koiraharrastuksesssa”, tämä on hyvin toteutunut täällä meillä, Heli kertoo. Yhteiset lenkkeilyt on olleet suosittuja, parhaimmillaan on ollut 17 koirakkoa mukana. Pentukurssit ovat olleet todella kysyttyjä ja kurssit menivätkin muutamassa päivässä täyteen, ensivuodelle on suunnitteilla jo uudet kurssit.  Yhdistyksen aktiiviharrastajat osallistuivat -22 SM-kisoihin ja RM-kisoihin. Yhdistys järjesti belgianpaimenkoirien RM IGP-kisat Leppävirralla -22 ja omia jäseniä osallistui 2. Titta Järvenpää ja Pysäkin Ozzy sijoittuivat hienosti 3.

Heli kertoo, että jotta kisoja ja näyttelyitä voidaan järjestää on iso merkitys talkoolaisilla. Ja Heli haluaakin kiittää kaikkia talkoolaisia, heidän panos tosi tärkeää. Sekä kaikki muut tahot, kuten sponsorit ja yhteistyökumppanit. Helillä on kotona tällä hetkellä reilun vuoden ikäinen labradori, jolla tavoitteet ensi keväälle käyttäytymiskoe (PAKK).

Lisätietoja:
https://leppavirta.fi/palkinnot
https://lpsh.weebly.com/
https://www.facebook.com/groups/271902074406731