Leppävirran vuoden 2024 palkinnot kulttuurille, nuorille, urheilulle ja vapaaehtoistyölle

Leppävirran kunta myöntää vuosittain seuraavat palkinnot:

  • Kulttuurin ja taiteen palkinto
  • Liikunnan ja urheilun palkinto
  • Vapaaehtoistyön palkinto
  • Kunnia-ammattilaisen palkinto
  • Nuori Leppävirta -palkinto

Vuoden 2024 palkinnot saavat:

Kulttuurin ja taiteen palkinto 2024: Veteraaniperinnetyöryhmä

Leppävirran perinnetyöryhmä on valmistellut sotien jälkeen perustettujen ja nyt lakkautuvien veteraaniyhdistysten tehtävien siirtymistä perinneaikaan. Työryhmä on toiminut vuodesta 2013. Työryhmän saavutuksista voi mainita mm. seuraavat: digitoinut sota-ajasta kertovat äänitallenteet, kansalaiskeräyksellä hankkinut kirkkoon sankarivainajin muistotaulut ja kynttilälyhdyt sankarihautausmaille, järjesti Suomi 100 näyttelyn Leppävirtalaisten sotatie. Leppävirran veteraaniperinnetyöryhmä valmisteli yhteistyössä SAKKY-oppilaitoksen kanssa multimediaesityksen. Veteraanisukupolvi-esitys on kunnianosoitus Suomea turvanneelle ja rakentaneelle sukupolvelle.

Työryhmän työ päättyi toukokuussa 2023 siihen kun yleisessä kokouksessa perustettiin kaikille avoin perinneyhteisö ja valittiin perinneyhteisölle johtokunta koordinoimaan perinnetyötä. Työryhmän puheenjohtaja oli Reijo Sojakka, työryhmää kuuluivat mm. Pentti Huopainen. Urpo Koponen, Heikki Holopainen, Esko Arokivi ja Maija Teppana-Hokkanen.

Veteraanisukupolvi-esitykseen voi tutustua tällä sivulla: https://www.youtube.com/watch?v=nAS3D68eaQg&feature=youtu.be


Liikunnan ja urheilun palkinto 2024: Leppävirta Racing Team

Seura on perustettu vuonna 1962 nimellä Sorsakosken moottorikerho. Sorsaveden jäällä järjestettiin tuolloin jäärata-ajoja autoille ja moottoripyörille, kesäkaudella oli ohjelmassa venekilpailuja ja mikroautokerho. Vuonna 1989 päätettiin liittää eri moottoriurheilulajit yhteen Leppävirta Racing Teamiksi. Veneurheilussa seura oli erittäin arvostettu kilpailunjärjestäjä niin kilpailijoiden kuin kattojärjestön, Suomen Purjehdus ja Veneilyn, piirissä. MM-kilpailut järjestettiin vuonna 1994 O-500-luokassa ja 1997 Osy- 400-luokassa. Vuonna 1994 Leppävirta Racing Team sai Suomen parhaan kilpailujärjestäjän palkinnon.

Autourheilussa seura on järjestänyt SM-kisoja, ratakisoja asfaltilla ja jäällä, rallisprinttejä, JM-kilpailuja sekä ralleja. Leppävirta Racing Team järjesti Virtasalmen Motoparkin avauskilpailuun, jossa mukana autot ja moottoripyörät (1991). Viime vuosina seuran toiminta on keskittynyt autourheilun pariin. SM-rallisprint on kuulunut ohjelmaan lähes vuosittain. Kilpailu on ollut sekä kilpailijoiden että AKK:n arvostama, radan vaihtelevuuden ja vaikeuden sekä hyvien järjestelyjen ansiosta. Leppävirta Racing Team valittiin 2016 SM-rallisprintin parhaaksi järjestäjäseuraksi. Naapuriseurojen kisoissa avustustehtävissä ollaan aktiivisesti mukana. Seurassa on tällä hetkellä n. 130 jäsentä.

Lisätietoja: Tervetuloa seuramme kotisivuille – Leppävirta Racing Team ry (leppavirtaracingteam.fi)


Vapaaehtoistyön palkinto 2024: Keijo Kosunen

Vapaaehtoistyö on auttamistyötä, jonka juuret on saatu kotoa. Maatalossa oli hevonen, kaikilla naapureilla ei. Heinäntekoapuna käytiin niissä taloissa, joissa ei hevosta ollut. Esimerkin voima on ollut tärkeä. Vapaaehtoistyö palkitsee sekä tekijänsä että avun vastaanottajan. Auttamistehtävässä ”oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee.” Vapaaehtoistyöllä ei haluta korottaa itseään, vaan arvona on auttaminen. Hyvä mieli tulee aina kun voi olla avuksi. Keijo Kosunen kertoo innostuvansa, kun mukaan toimintaan kysytään. Esimerkkinä hän mainitsee Eläkeliiton Leppävirran yhdistyksen.

Syksyllä 2017 Keijo Kosunen aloitti hallitustyössä. Valtakunnallisesti Eläkeliitossa vapaaehtoistyö on hyvin osaavaa ja organisoitua. Esimerkiksi vierailut hoivakoteihin olivat tärkeä osa toimintaa ennen koronaa. 2018 syksyllä tehtiin yhteistä tapahtumaa Seurakalliolla, ja vapaaehtoistyö Nuorisoseurassakin alkoi. Nykyisin Kosusen vastuulla on sihteerin ja taloushallinnon tehtävät. Teatteri on ollut vuodesta 1961 mukana Kosusen elämässä. Tuppurinmäen kansakoululla pidettiin teatterikerhoa kylän nuorille. Esitykseen tarvittiin pojanviikari ja Keijo Kosunen sai tehtävän.

Työelämässä ei aikaa juuri teatterille jäänyt, mutta koronan jälkeen teatteriharrastus virisi Seurakalliolla. Kulkutautia oli ensimmäinen esitys, sitä seurasivat Kaiken takana on nainen, Isän tahto, Lemmen energiakriisi ja Luontaishoitola Pehmokumpu. Nämä ovat vetäneet salin täyteen kerta toisensa jälkeen. Myös tekijäporukalla on ollut hauskaa. Nuorisoseuran Seurakalliolla on järjestetty myös paljon muita tapahtumia. Kosuset muuttivat takaisin Leppävirralle 2017, ja vapaaehtoistyö ja yhdistystoiminta ovat olleet hyvä työkalu kotiutua uudelleen takaisin syntymäkuntaan. Setlementti Ukonhatussa Keijo Kosunen on myös toiminut hallituksessa. 

Tiekirkko-oppaaksi hänellä on tarkoitus ilmoittautua myös tulevana kesänä. ”Vapaaehtoistyöhön mukaan lähtemistä ei kannata jäädä miettimään, sitä tuskin katuu. Kynnyksen olisi hyvä olla matala. Yksinäisyyttä on nykyisin paljon, siihen vapaaehtoistyöllä ja yhdistystoiminnalla on hyviä ratkaisuja. Yhteisöllisyyttä pääsee kokemaan ja tekemään monen yhdistyksen ja seuran kautta. On hyvä muistaa, että pienikin juttu voi olla avunsaajalle merkityksellinen”.


Kunnia-ammattilainen 2024: Piia Suhonen

Piia Suhonen on toiminut yrittäjänä Kenkä-Samulissa vuodesta 2010. Työntekijänä ja oppisopimuksella hän toimi liikkeessä jo muutamia vuosia sitä ennen. Kenkä-Samuli on vuonna 1977 perustettu suurella sydämellä palveleva merkkikenkien ja -vaatteiden kivijalkakauppa Leppävirran kirkonkylällä.

Asiakaspalvelu on se, mistä Piia Suhonen saa parasta palautetta. ”Asiakaspalvelussa tärkeää on asiakkaan kuunteleminen ja asiakaslähtöisyys. Palvelualttius on olennaista; esimerkiksi asiakkaalle tilataan yksittäinen tuote, josta hän on kiinnostunut.” Piia Suhonen on yrittäjänä myös suositussa lounasravintola Mamma’sissa puolisonsa Samin kanssa. Heidät palkittiin Leppävirran yrittäjäpalkinnolla vuonna 2019.   

Lisätietoja :Kenkä-Samuli – Kenkien ja laukkujen erikoisliike (kenkasamuli.fi) ja ravintolamammas.net


Nuori Leppävirta -palkinto 2024: Laura Rahikainen

Nuorisovaltuuston myöntämän Nuori Leppävirta -palkinnon saaja voi olla teko, henkilö tai yhteisö, jonka toiminta on vaikuttanut positiivisesti Leppävirran kunnan nuoriin. Ehdotetun palkinnon saajan tulee olla perusteltu. Palkinnon saannin perusteina voi olla pitkäjänteinen toiminta nuorten eduksi tai yksittäinen ajankohtainen merkittävä saavutus. Sama toimija voi saada palkinnon vain kerran. Nuori Leppävirta palkinnon suuruus on 500 euroa. Ehdotuksia palkinnon saajaksi kerättiin sähköisesti helmi-maaliskuussa. Nuorisovaltuusto käsitteli annetut ehdotukset 25.3. pidetyssä kokouksessaan.

”Laura on ollut esimerkillinen nuori Timolan kylän monissa tapahtumissa ja toiminnoissa. Hän on kannustanut ja innostanut mukaan muita nuoria kyläyhdistyksen tapahtumiin ja toiminut uutterana talkoolaisena. Laura on aina hymyssä suin, tulee juttuun niin pienempien kuin isompienkin lasten (ja aikuisten kanssa) ja on ahkera!” 


Urheilun erikoispalkinto 2024: Nina Honka

Leppävirran kunta myöntää erityisestä urheilumenestyksestä palkinnon. Nina Honka voitti viime vuonna MM- ja EM-kultaa ja tänä keväänä EM-kultaa voimanostossa. 

Lisätietoja: https://www.kutjula.fi/nina/, tuloksia: https://www.openpowerlifting.org/u/ninahonka

Lisätiedot
Ann-Mari Karvinen
kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja
ann-mari.karvinen@leppavirta.fi
0447975676