Leppävirran vuoden 2023 kulttuurin, liikunnan, vapaaehtoistyön ja kunnia-ammattilaisen palkinnot sekä Nuori Leppävirta -palkinto 

Kuvassa apilankukkasia

Palkinnot jaettiin Leppävirta-päivän kotiseutujuhlassa 4.6. Paljon onnea kaikille palkituille!

Ensimmäinen Nuori Leppävirta -palkinto

Leppävirran nuorisovaltuusto myöntää ensimmäistä kertaa Nuori Leppävirta palkinnon. Nuorisovaltuuston myöntämän palkinnon saaja voi olla teko, henkilö tai yhteisö, jonka toiminta on vaikuttanut positiivisesti Leppävirran kunnan nuoriin. Ehdotetun palkinnon saajan tulee olla perusteltu. Palkinnon saannin perusteina voi olla pitkäjänteinen toiminta nuorten eduksi tai yksittäinen ajankohtainen merkittävä saavutus. Sama toimija voi saada palkinnon vain kerran. Nuori Leppävirta palkinnon suuruus on 500 euroa. Ehdotuksia palkinnon saajaksi kerättiin sähköisesti maaliskuun ajan. Nuorisovaltuusto käsitteli annetut ehdotukset toukokuun kokouksessaan.

Nuori Leppävirta -palkinto 2023: Kerttu Jokitörmä

Kerttu on nuoresta iästään huolimatta toiminut kiusaamisen ehkäisemiseksi. Hän on suunnitellut, teettänyt ja jakanut tarroja ”Yhdessä kiusaamista vastaan” -teemalla muun muassa alueen yrityksiin ja koulutakseihin. Hän on omalla esimerkillään näyttänyt, että toimeen voi tulla erilaisten ihmisten kanssa. Kerttu on itse organisoinut eduskuntatalon edessä Helsingissä pidetyn mielenosoituksen, jonka aihe liittyi niin ikään kiusaamiseen sekä rauhaan.”

Leppävirran vuoden 2023 kulttuurin, liikunnan, vapaaehtoistyön ja kunnia-ammattilaisen palkinnot

Leppävirran kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta myöntää vuosittain seuraavat palkinnot:

Kulttuurin ja taiteen palkinto
Liikunnan ja urheilun palkinto
Vapaaehtoistyön palkinto
Kunnia-ammattilaisen palkinto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan myöntämän palkinnon saaja voi olla teko tai toimija (henkilö, työryhmä, organisaatio), kunnia-ammattilaisessa vain henkilö. Palkintosumma on 500 €. Myönnetyn palkinnon perustelu voi olla joko ajankohtainen merkittävä saavutus tai pitkäjänteisestä toiminnasta palkitseminen. Kuntalaiset voivat ehdottaa palkinnon saajia vuosittain, ehdotusaikaa on tammi-helmikuu. Lautakunta tekee päätökset palkinnoista kevään kokouksissaan.

Vuoden 2023 palkinnot saavat:

Kulttuurin ja taiteen palkinto 2023: Konnustupa ja Villa Walle

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta haluaa palkita kaksi kulttuuriyritystä, joiden vaikutus Leppävirran laadukkaaseen ja monipuoliseen kulttuuritarjontaan on ollut merkittävä.

Konnustupa Kolmen Kanavan Kievari, livenä ja lautasella: Anna Hanski, Vesa Issakainen, Kimmo Lehtonen, Taru Oksman, Mikko Takala
”Ensimmäinen kesä oli yhtä luokkakuvaa, koko ajan tapasi koulukavereita ja vanhoja tuttuja” kertoivat kotiseudulleen palanneet Taru Oksman ja Kimmo Lehtonen. Nykyisin kesän aikana Konnuksessa ”kassalla käy koko Suomi:” kuntalaiset, mökkiläiset, matkailijat. Monella matkailijalla on jokin side paikkakuntaan. Konnustuvalla on panostettu herkulliseen lähiruokaan laadukkaan viihteen ja kulttuurin lisäksi. Konnus on kehittynyt kesäteatterista monipuoliseksi, tasokkaaksi kulttuurikeskukseksi. Viihteen ja kulttuurin tarjonnassa laatu on aina haluttu pitää korkeana mutta monipuolisuus ja saavutettavuus on ollut koko ajan tärkeää. Tulevaisuuteen katsoessa innostusta herättävät kollegat, hyvä yhteistyö ja se kuinka on otettu vastaan Leppävirralla. ”Meillä on hyvät lähtökohdat kehittää toimintaa eteenpäin. Pitkäjänteinen työ laadukkaan kulttuurin saavutettavaksi tekemisessä näkyy.” Pohjois-Saimaan alueella olisi tärkeää hahmottaa palvelukokonaisuus, johon Konnus olennaisena osana kuuluu.

Villa Walle: Riitta Walle ja Arto Ollikainen
Riitta Walle ja Arto Ollikainen ovat toimineet Villa Wallen yrittäjinä elokuusta 2018. Riitta Walle kertoo: ”20 vuotta etsittiin paikkaa jossa kokoontua perheen kanssa ja tehdä taidetta, tarjota majoitusta ja kursseja. Kriteereinä talon etsinnässä oli kunnon laitoskeittiö, ainakin hehtaari maata, vähintään 200 m2 asuintilaa, ratsastustalli lähellä. Entinen Törön kunnalliskoti osui kohdalle vähän sattumalta ja oli suunniteltua hiukan suurempi, neliöitä on 1000. ”Tila vakuutti, valo oli kaunis. Terve talo, päätös ostosta taisi syntyä ensisilmäyksellä.” Pariskunnan toiminta on erittäin monialaista taiteen saralla: Riitta Walle on lasi- ja keramiikkataitelija terapeuttityönsä lisäksi, Arto Ollikainen on tehnyt teatteria ja nukketeatteria, veistää ja valaisee. Villa Wallesta haluttiin tehdä paikka joka tuo iloa, juhlaa ja taidetta ihmisille ja jossa on tilaa tekemiselle ja kohtaamisille. Toiminnan alettua 2018 Villa Wallessa on järjestetty monipuolisia tilaisuuksia häistä hirvipeijaisiin, majoitusta löytyy bussilastillliselle. Korona on tietenkin vaikuttanut toimintaan. Tulevaisuuden suunnitelmia riittää talossa ja tontilla: lähiruokaan panostaminen ja kasvihuoneen ja keittiöpuutarhan perustaminen, kellarin korjaaminen tapahtuma- ja näyttelytilaksi, pohjakerrokseen puuverstas, lasi- ja keramiikkapaja, grafiikanpaja, ateljee maalaamista varten, lasipaviljonki puutarhaan… Vaikka Villa Wallen hankkiminen olikin onnekkaan sattuman kauppaa, Riitta Walle on palannut juurilleen.

Liikunnan ja urheilun palkinto 2023: Kari Jehkinen

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta haluaa palkita Kari Jehkisen mittavasta ja monipuolisesta urheilu-urasta keilailun parissa. Kari Jehkisen keilailuharrastus alkoi Oravikoskella jo nuorena. On melkein helpompi luetella mitä yli 50-vuotta jatkuneeseen uraan ei ole sisältynyt kuin listata kisat, voitot ja osallistumiset. ”Alkuaan Oravikosken keilahalli hyvä harjoitushalli, Mikkelissä saakka oli seuraava. Kaivoksella oli henkilökuntaa joka harrasti lajia ja sai aikaan keilahallin. Nykyisin siellä on ainoat jäljellä olevat puuradat Suomessa. Kaksiratainen keilahalli on edelleen käytössä.” Kilpailuja Kari Jehkisellä oli paljon 1980-luvulla, hän oli maajoukkueessa 1980- ja 90-luvuilla. Menestystä seurasi: MM-kotikisoista 1987 tuli joukkuehopeaa, Euroopan joukkuecupista kultaa vuosina 1984 ja 1986 sekä hopea 1988. Oma seura Mainarit voitti ensimmäistä kertaa Suomen mestaruuden vuonna 2000.                   

Vapaaehtoistyön palkinto 2023: Arja Huovinen

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta haluaa palkita Arja Huovisen poikkeuksellisesta vapaaehtoistyön panoksesta, jonka vaikutus Leppävirran kehittämiseen ja näkyvyyteen on ollut merkittävä. Arja Huovinen toimii parhaillaan mm. Pohjois-Savon kylien hallituksessa, Leppävirran kyläneuvoston ja Soinilansalmen kyläyhdistyksen puheenjohtajana, Valtakunnallisen Kylähullujen Kilta ry:n sihteerinä ja tiedottajana. Osallistuminen vastuullisiin tehtäviin on alkanut jo teini-iässä: siihen kuului oppilaskuntaa, ohjelmatoimikuntia ja lehtien toimituskuntia. Vuosien saatossa tehtäviin on kuulunut seurakunnan vapaaehtoistyötä, johtokuntien- ja kirkkoneuvoston jäsenyyttä, hiippakunnan maallikkoedustajana toimimista, laaja skaala yhdistysten tehtäviä. Erityisesti työryhmissä vaikuttaminen on ollut mukana Arja Huovisen vapaaehtoistyössä koko ajan kuten osallistumisena kutsuttuna asiantuntijajäseninä Maaseutupoliitikan neuvoston järjestämässä Maaseutuakatemiassa ja Kylätoiminnan ja kyläturvallisuuden IRWIN-hankkeessa. Hankkeessa kehitettiin osallistavaa kansallisen varautumisen mallia, jossa päätöksentekijät, kansalaisyhteiskunta sekä elinkeinoelämä tuottavat tilannetietoisuutta ja toimivat yhteistyössä kriisivalmiuden edistämiseksi.

Vapaaehtoistyötä Arja Huovinen on tehnyt koko ikänsä, perhepiiristä ja ruohonjuuritasolta valtakunnan tasolle arvostettuna ihmisten yhteen saattajana ja erityisesti kylien asiantuntijana: ” Lapsuudesta saakka on talkoohenki tullut tutuksi. Esimerkin ovat antaneet omat vanhemmat ja tiivis suku Ylä-Savossa. Aina riennettiin auttamaan tarvittaessa, oli sitten heinäntekoa tai perunannostoa.” Arja Huovinen toimii päivätyössään varhaiskasvatuksen opettajana Oravikosken päiväkodissa. Ammattiin liittyvä kouluttautuminen on antanut myös hyviä työkaluja vapaaehtoistoimintaan ja tiimityöhön: ratkaisukeskeiset menettelytavat, positiivinen ryhmänhallinta, dialoginen vuorovaikutus/huolikoulutus. ”Arvostan erityisesti Vapepan, Pohjois-Savon kylien ja MPK:n koulutuksia joihin olen osallistunut vapaa-ajallani vuosien varrella, ne ovat antaneet tuhdin paketin tietoa ja työkaluja omien voimavarojen riittämiseen vapaaehtoistyössä. Vapaaehtoistyötä tehdään aina yhdessä. Kuuntelu ja ihmisten yhteen saattaminen ovat olennaisimpia tapoja tehdä vaikuttavaa vapaaehtoistyötä”. Merkittävinä virstanpylväinä voi mainita Soinilansalmen valitsemisen Valtakunnalliseksi vuoden Kyläksi vuonna 2013. Leppävirran kyläneuvostolle myönnettiin 2014 Valtakunnallinen demokratiapalkinto ja Arja Huovinen valittiin 2015 Valtakunnalliseksi Kylähulluksi. Nämä ovat poikineet tapaamisia ministeriössä, avanneet vaikuttamisen kanavia ja mahdollisuuden esitellä kylien ruohonjuuritasoa ja Leppävirtaa. Maaseutuparlamentin järjestämiseen Leppävirralla 2017 Arja Huovisella oli olennainen merkitys. Vapaa-aikanaan Arja Huovinen kertoo olevansa perheensä kanssa viihtyvä kotoilija sekä harrastavansa mm. luonnossa liikkumista, lukemista, teatteria ja vanhoja SF-musta-valkoelokuvia.

Kunnia-ammattilainen 2023: Hannu Pöllänen

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta haluaa palkita Hannu Pölläsen kunnia-ammattilaisen palkinnolla. Hannu Pöllänen aloitti metallialan yritystoiminnan Leppävirralla 27-vuotiaana vuonna 1986. Lähtötilanne oli haastava, erityisesti 90-luvun lama koetteli. Työntekijöiden pitäminen työssä oli vaikeinakin aikoina tärkeää. Alkuvaiheessa yritettiin tehdä kaikki itse, nykyisin keskitytään vintturien valmistukseen sekä toistuviin hitsauskokoonpanoihin. Leppävirralla on paljon teollisuutta jolle Lekomet on osatoimittaja. Pitkäjänteisten yhteistyökumppanuuksien a ja o on laatu, kustannustehokkuus ja toimitusvarmuus. Vapaa-ajalla Hannu Pöllänen harrastavaa lenkkeilyä, kalastusta ja metsästystä.

Lisätietoja: