Vuoden yksinyrittäjä

Kuvake vuoden yksinyrittäjä KKK Koponen

Leppävirran Vuoden Yksinyrittäjä – kaivinkoneurakoitsija Keijo Koponen (KKK Koponen)

Vuoden Yksinyrittäjä -palkinto on myönnetty kaivinkoneurakoitsija Keijo Koposelle (KKK Koponen). Keijo Koposella on vuosikymmenten kokemus maansiirtoalalta ja takana hurja määrä erilaisia työmaita. Pitkän linjan yrittäjänä tunnettu Koponen perusti oman yrityksensä 1970-luvulla. Kaivinkoneeseen hän kuitenkin hyppäsi ensimmäisen kerran jo kymmenen vuotta aiemmin.

”Velipoika osti kaivinkoneen vuonna 1964 ja perusti oman yrityksen Leppävirralle. Muita töitä ei ollut silloin näkyvissä, joten minäkin päädyin maansiirtoalalle töihin veljen yritykseen. Kymmenen vuotta kului palkallisena ennen oman koneen ostamista”, Keijo Koponen muistelee.

Keijo päätti ostaa ensimmäisen oman kaivinkoneen vuonna 1974 ja perusti oman yrityksen niin ikään Leppävirralle. Ensimmäinen kesä ei kuitenkaan kohdellut uutta yrittäjää suotuisasti.

”Ensimmäinen kesä kaivinkoneurakoitsijana oli sateinen ja tuloja ei tullut juurikaan. Myös kaivinkoneessa oli korjattavaa, joten ensimmäinen vuosi ei lähtenyt liikkeelle kovin hyvin”, Keijo toteaa.

Ensimmäisen vuoden jälkeen toiminta lähti kehittymään hyvään suuntaan ja työmaita riitti. Esimerkiksi Leppävirran kunnalle tehdyt urakat loivat vakaata pohjaa yritystoiminnalle moneksi vuodeksi. Keijo teki muutaman vuoden hommia myös Varkauden alueella, mutta totesi nopeasti, että välimatkan vuoksi on parempi palata takaisin Leppävirran alueelle. Vuosien varrella Koponen on kuitenkin päässyt mukaan suuren mittaluokan hankkeisiin myös Kuopion puolella.  

”Mieleenpainuvia urakoita ovat olleet esimerkiksi isot hankkeet, kuten Kauppakeskus Matkuksen pohjatyöt, Kuopion yliopistollisen sairaalaan laajennusosan pohjatyöt sekä Postin uusien tilojen pohjat”, Keijo kertoo.

Tällä hetkellä Keijo Koposella on käytössä kolme erilaista ja eri kokoista kaivinkonetta. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä työnjälkeen ja moitteen sijaa ei ole ollut. Maansiirtoyrityksen tulevaisuudesta ei ole tarkkoja suunnitelmia, Keijon sanoin mennään ”päivä kerrallaan”. Koneiden myyntiaikeetkin ovat mielessä, mutta Koponen kertoo tekevänsä maansiirtohommia ainakin vielä ensi kesän ajan. Yrittäminen on ollut veressä kaikki nämä vuodet ja tuntunut täysin itselle sopivalle ratkaisulle.

”Yrittäjänä olemisessa parasta on vapaus. Vaikka ihan samalla tavalla sitä pitää aamulla töihin lähteä kuin työssäkävijän, voi työtä tehdä vapaammin ja tarvittaessa vaikkapa jatkaa työpäivää kun huvittaa. Mieluummin olen yrittäjänä”, Keijo päättää.

Leppävirran Yrittäjät ry ja Leppävirran kunta kiittävät ja onnittelevat kaivinkoneurakoitsija Keijo Koposta pitkän linjan yrittäjyydestä, sitkeydestä sekä hyvästä asiakaspalvelusta. Palkitseminen tapahtuu perjantaina 28.10.2022 järjestettävässä kutsuvierastilaisuudessa. Vuoden Yksinyrittäjän nimeäminen on Leppävirran Yrittäjät ry:n ja Leppävirran kunnan tunnustuksenosoitus paikkakunnalla toimivalle menestyneelle mikroyritykselle.