Leppävirran Vuoden yrittäjäksi JMH Koneet Oy:n Mikko Halonen ja Vuoden yksinyrittäjäksi JOSIMin Juuso Soininen

Leppävirran Yrittäjät ry. palkitsivat tänään 2.11.2023 vuoden yrittäjän sekä vuoden yksinyrittäjän. Vuoden yrittäjäksi Lisäksi yrittäjäyhdistys palkitsi Jari Tuhkasen hienosta pitkästä yrittäjäurasta.

Tutustu vuoden yrittäjiin yritystarinoiden kautta.

Leppävirran Vuoden 2023 yrittäjäksi on valittu JMH Koneet Oy:n Mikko Halonen

Leppävirran Yrittäjät ovat yksimielisesti valinneet Vuoden Yrittäjäksi 2023 rohkean yrittäjän, joka on oivaltanut yhteistyön mahdollisuudet muiden yrittäjien kanssa. Oman kantapään kautta luodut verkostot ja kauppasuhteet kotimaassa sekä maailmalla on ehdottoman hienoa ja tunnustuksen arvoista yrittäjyyttä. JMH Koneet Oy ja Mikko Halonen on arvostettu alallaan ja ennen kaikkea luotettava toimija.

Mikon yrittäjätarina sai alkunsa vuonna 2004 sivutoimisena yrittäjänä. Toiminta alkoi metsäurakoinnilla ja erittäin edullisten koneiden ostamisella ja kunnostamisella omaan käyttöön sekä myyntiin. Neljä vuotta myöhemmin Halonen osti ensimmäisen Valmet -metsäkoneen ja jäi kokonaan pois palkkatyöstä. Tästä urakointitoiminta lähti pikkuhiljaa kasvamaan, vaikka yrittäjä hoiti kaiken yksin aina ostamisesta korjaukseen ja myyntiin.

Vuonna 2012 mennessä toiminta oli kasvanut jo niin merkittävästi, että Mikko muutti toiminnan osakeyhtiömuotoiseksi ja näin JMH Koneet Oy perustettiin. Liiketoiminnan ydin on ostaa, kunnostaa ja myydä metsäkoneita. Viimeisimmällä tilikaudella liikevaihto ylitti jo 17 miljoonan euron rajan, liiketuloksen ollessa 770 tuhatta euroa. Yrityksen omavaraisuusaste on 95,4%.

JMH Koneet Oy:lle tarjotaan runsaasti käytettyjä koneita vuodessa ja yritys myy ja toimittaa 200-300 konetta vuodessa, vaihdossa tulleet mukaan luettuna. Ensimmäinen vientikauppa oli aikoinaan Viroon ja tämän jälkeen kaupanteko laajeni ympäri Eurooppaa. Kokonaisuudessaan myynti kohdistuu vientiin yli 90%.

JMH Koneet Oy:n toiminta on myös kiertotaloutta parhaimmillaan. Koneiden korjauksessa käytetään paljon myös käytettyjä varaosia ja se mitä ei hyödynnetä, myydään purkaamoille. Varaosia valmistetaan myös omassa korjaamossa. Halonen on luonut myös valtavat toimialaan liittyvät verkostot. Esimerkiksi varaosat, käytetyt ja uudet, löytävät tiensä vaikkapa lentäen Kuopioon.

Paljon onnea JMH Koneet Oy ja Mikko Halonen hienosta yrittäjäasenteesta, periksiantamattomuudesta ja eritoten menestyksestä!


Vuoden yksinyrittäjä JOSIMIn Juuso Soininen

Leppävirran vuoden 2023 yksinyrittäjäksi on valittu Juuso Soininen ja hänen luotsaama JOSIM. Vuonna 2014 perustettu yritys tarjoaa äänentoisto- ja autokorjaamoalan palveluita, kuten lisävalo- ja ikkunantummennusasennuksia sekä ääni- ja valoteknikkopalveluja erilaisiin tapahtumiin. Palveluihin kuuluvat myös paljun vuokraus, räätälöitävät veneretket sekä koneurakointipalvelut. 

”Aloitin sivutoimisena yrittäjänä harrastuspohjalta tekemään erilaisia autofiksauksia ja äänentoistokeikkoja. Erilaiset menopelit ja musiikin äänenlaatu on aina olleet intohimoni, joten ajattelin, että tästä voisi tulla jonain päivänä elinkeino harrastuksen rinnalle. Tämä vuosi on ollut yritystoiminnan kannalta merkityksellinen, sillä ensimmäistä kertaa olen työllistänyt itseni täysipäiväisenä yrittäjänä”, Soininen kertoo.

Kasvun on mahdollistanut ajan saatossa muodostuneet vahvat verkostot, joiden myötä JOSIM on saanut keikkaa sopivasti ja monipuolisesti eri osa-alueille. Juuso Soinisen mielestä tämä on ollut helppoa, sillä Leppävirralla yrittäjät auttavat toisiaan ja asioita tehdään yhdessä.

Suurimmiksi onnistumisiksi Juuso nostaa täysipäiväisen yrittäjyyden sekä Savon Yrittäjien maakunnallisen yrittäjäjuhlan ääni- ja valotekniikan hoitamisen.

”Tapahtuma oli mittava ja liikkuvia osia paljon. Hommat menivät kuitenkin nappiin ja kiitosta tuli mukavasti”, Juuso muistelee helmikuussa pidettyä yrittäjäjuhlaa.

Viime aikoina toimintaa on haastanut maailman tilanteen aiheuttamat hetkittäiset toimitusvaikeudet materiaalien toimituksessa. Esimerkiksi autojen lisävaloissa on tämän myötä pidetty suurempaa varastoa ja näin pidetty asiakkaat tyytyväisenä. Tällä hetkellä meneillään oleva toimitilojen laajennus mahdollistaa tulevaisuudessa laadukkaammat työtilat autojen fiksaukseen.

”Äänentoistopuolelle puolestaan haetaan lisäoppia parhaillaan meneillä olevista teatteri- ja esitystekniikan tutkinnosta. Näillä opeilla, kokemuksella ja onnistuneilla tapahtumilla on tarkoitus kairata tietä yhä monipuolisempiin ääni- ja valotekniikkaprojekteihin”, Soininen kertoo.

Leppävirran Yrittäjät hehkuttavat erityisesti Juuso Soinisen yhteistyökykyä, toimeliaisuutta sekä rauhallista, jämäkkää ja luotettavuutta Vuoden yksinyrittäjä -palkinnon valintaperusteissaan. 

Paljon onnea tunnustuksesta Juuso Soininen!