Leppävirran kunnan koulurakennukset verkossa ja kunnantalolla

Leppävirran kunnantalon 2. kerroksen käytävällä on esillä valokuvakokoelma Leppävirran koulurakennuksista. Kouluihin voi tutustua myös verkossa:

Leppävirran koulurakennukset I Alapiha - Mustinsalo  
Leppävirran koulurakennukset 2 Niinimäki - Valkeamäki

Kunnianosoitus veteraanisukupolvelle, multimediaesitys

Leppävirran veteraaniperinnetyöryhmä on yhteistyössä SAKKY-oppilaitoksen kanssa valmistellut multimediaesityksen. Veteraanisukupolvi-esitys on kunnianosoitus Suomea turvanneelle ja rakentaneelle sukupolvelle. Esitys kertoo leppävirtalaisten työstä ja elämästä sotarintamalla ja sen takana sekä siirtokarjalaisten evakkotiestä uusille asuinsijoille. Esitykseen voi tutustua täällä >>
Esitys julkaistaan myös sivulla http://itsenaisyys100.fi/

Leppävirtalaiset vaikuttajat Suomen itsenäistymisen hetkellä

FT Jouko Kokkonen kertoi Leppävirta-päivien kotiseutujuhlaseminaarissa 11.6.2017 leppävirtalaisista vaikuttajista kansakunnan itsenäistymisen hetkillä. Luennon aineistoon voi tutustua täällä >>

Leppävirran kotiseutumuseon alkuvaiheet

Näyttely alkuperäisistä avajaisista ja museon ensimmäisten vuosien toiminnasta täällä >>

Leppävirran kirjaston kotiseutukokoelmassa museon aineistoa tutustuttavana

Leppävirran kotiseutumuseon esinekokoelman tiedot ovat pääosin paperimuodossa. Sen sijaan valokuvakokoelman kuvia on muutettu sähköiseen muotoon jo satoja. Näihin valokuviin voi jo nyt tutustua Leppävirran kirjaston kotiseutuarkistossa. Valtakunnallisesta museoiden, kirjastojen ja arkistojen Finna-palvelusta löytyy paljon leppävirtalaiseen historiaan liittyvää aineistoa muista museoista ja arkistoista:

Kirjaston kotiseutuarkisto
Finna

Elämän jälkiä paperilla - 1917 Leppävirran kunnanarkistossa

Osana Leppävirran kunnan Suomi 100-juhlavuoden tapahtumia teimme näkyväksi vuoden 1917 tapahtumia kunnan arkistoaineiston kautta Elämän jälkiä paperilla – 1917 Leppävirran kunnanarkistossa näyttelysarjalla.
Leppävirran kunnantalon keskusarkisto sisältää asiakirjoja 1870-luvulta alkaen. Kunnan arkistotoimen tehtävänä on tallentaa kunnan toimintaa ja välittää arkistoa kuntalaisten käyttöön. 

Vuonna 1917 kunnallislautakunta (= kunnanhallitus) kokoontui kuukausittain. Jäseniä oli seitsemäntoista. 42-jäseninen valtuusto kutsuttiin koolle seitsemän kertaa. Kokouksia pidettiin ainoastaan viisi, sillä syksyn kokouksia jouduttiin siirtämään vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Näyttelyaineisto alla:

tammi-maaliskuu_1917-pdf
huhti-kesakuu_1917-pdf
heina_syyskuu_1917-pdf
loka-joulukuu_1917-pdf

Levoton Leppävirta - 1918 Leppävirran kunnanarkistossa

Vuosi 1918 oli Leppävirralla erityisen raskas. Sisällissodan muistovuonna 2018 esittelemme tuolloin kunnan toimielimissä syntyneitä asiakirjoja. Arkistonäyttelyssä jatketaan Suomi 100 –itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi järjestetyn Elämän jälkiä paperilla –näyttelyn työtä.

Vuosi 1918 alkoi levottomasti, kun taksotuslautakunta ei voinut kokoontua. Helmikuun aikana eivät kunnalliset toimielimet kokoontuneet lainkaan. Kansakoulujen päiväkirjoissa mainitaan punakaartin ja suojeluskunnan toiminnasta pitäjän eri kylillä. Alkuvuodesta valittuihin vaalilautakuntiin jouduttiin syksyllä valitsemaan lähes 40 % jäsenistä uudestaan.

Ruokapula vaivasi ja paheni kesän lähestyessä. Käytännön toimenpiteistä kuntalaisten ruokahuollon turvaamiseksi vastasi elintarvelautakunta. Se käsitteli vuoden aikana useita yksityishenkilöiden ostokorttihakemuksia ja elintarvikkeiden kuljetuslupia.

Myönteisiäkin asioita tapahtui vuoden 1918 aikana. Kansakouluilla aloitettiin keittoruuan jakaminen vähävaraisten perheiden lapsille ja osa kouluista jakoi ruuan myös pitkämatkalaisille. Kunnansairashuoneelle päätettiin ottaa sähkövalaistus öljyn saannin epävarmuuden takia. Marraskuussa valtuusto päätti lastenkodin perustamisesta. Näyttelyaineisto alla:

Levoton Leppävirta 1918 -verkkonäyttely

tammi-maaliskuu_1918
huhti-toukokuu_1918
kesa-elokuu_1918
syys-lokakuu_1918
marras-joulukuu_1918

Verkkonäyttely "Uutisia menneiltä vuosilta"

Kari Viinikaisen tekemä kuvakooste Uutisia menneiltä vuosilta on ollut katsottavissa museossa ja lainattavissa kirjastolta. Nyt sen voi katsoa myös verkosta täällä >>

Muuta:

e-museo: tee opastus kulttuurikävelyyn tai verkkonäyttely
Museolla on käytössään Suomen Kotiseutuliiton e-museo verkkopalvelu, jolle voi tehdä esimerkiksi verkkonäyttelyitä tai vaikkapa kulttuurikävelyreittejä ja tallentaa näin historiatietoa. Jos sinulla on idea tai aineistoa autamme teknisessä toteutuksessa. Ota yhteyttä ann-mari.karvinen(a)leppavirta.fi / 044 797 56 76. Voit tutustua palveluun täällä >>