Leppävirran vuoden 2020 palkinnot jaettu itsenäisyyspäivän juhlissa

07.12.2020 klo 00:00 | Jaa Facebookiin

Leppävirran kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan palkintoja on uudistettu vuoden 2020 alusta. Lautakunta jakaa vuosittain kulttuurin ja taiteen; liikunnan ja urheilun, vapaaehtoistyön ja kunnia-ammattilaisen palkinnot. Lisäksi lautakunta nimeää Leppävirran vuoden liikuttajan. Vuoden 2020 palkinnot oli alun perin tarkoitus jakaa Leppävirta-päivän kotiseutujuhlassa 4.6.2020. Koska tuo tilaisuus jouduttiin koronapandemian takia perumaan, jaetaan palkinnot itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2020. Samalle toimijalle palkinnon voi myöntää vain kerran. Myönnetyn palkinnon perustelu voi olla joko ajankohtainen merkittävä saavutus tai pitkäjänteisestä toiminnasta palkitseminen. Lisätietoja: https://leppavirta.fi/palkinnot

TIEDOTE 7.12.2020

Lautakunta on myöntänyt seuraavat palkinnot:

Kunnia-ammattilainen: Jaana ja Pekka Kolehmainen
Yrittäjät Jaana ja Pekka Kolehmainen perheineen sekä alusta asti mukana ollut Lasse Luostarinen omistavat Supset Oy:n, joka on Leppävirralla toimiva CNC-koneistukseen keskittyvä perheyritys. Pekka Kolehmainen perusti yrityksen 2005, jolloin se työllisti viisi henkilöä. Tällä hetkellä yritys työllistää 24 alan ammattilaista. Yrittäjyyden mahdollistavat hyvät ja luotettavat työtekijät. Yrityksen toiminnan perustana ovat pitkäaikaiset asiakassuhteet, jotka ovat edesauttaneet yrityksen kehittymisessä. Palkittavat kertovat ”Yrittäjinä tärkeimpiä arvojamme ovat asiakaslähtöisyys, rehellisyys ja palvelualttius. Tavoitteena on luoda pitkäjänteistä, kustannustehokasta yhteistyötä asiakkaidemme kanssa.” Ennen yrittäjyyttä Pekka Kolehmainen toimi erilaisissa myynti- ja markkinointi tehtävissä. Edellisen omistajan luopuessa koneistustoiminnasta antoi mahdollisuuden yrityksen perustamiseen. Jaana Kolehmainen tuli mukaan yrityksen päivittäiseen toimintaan vuoden 2008 alusta. Sitä ennen hän toimi kirjakauppiaana Leppävirralla 15 vuotta ja oli aktiivisesti mukana myös Yrittäjä Naisten toiminnassa. ”Minulla on myös diplomikosmetologin koulutus ja ehdin toimia yrittäjänä myös tuolla alalla ennen ensimmäisen lapsen syntymää. Yrittäjyys on minulla verissä, edesmennyt isäni Leo Hulkkonen aloitti yritystoiminnan Leppävirralla jo vuonna 1970. Kaikki sisarukseni ovat yrittäjiä ja oli jotenkin itsestään selvää että myös minusta tulee yrittäjä. Yrittäjävuosia on kertynyt jo yli kolme vuosikymmentä.” Työelämä on tullut molemmille tutuksi jo 1970-luvun lopulta alkaen. Pekalla kesätöitä kouluaikaan maatalossa Kotalahdessa ja opintojen ohessa Kotalahden kaivoksessa. Jaanalle kokemusta kertyi lasten hoidosta, pesulatöistä ja opiskeluaikaan isän yrityksen toimistotöistä. Yhteinen taival alkoi v.1983, perheeseen kuuluu poika Henri ja tytär Henni ja lastenlapsia on kolme. Tulevaisuudessa alkaa näkyä jo sukupolvenvaihdos: ”Olemme onnekkaita kun molemmat lapsemme ovat tulleet yritykseen töihin ja osakkaiksi. He tulevat jatkamaan yrityksen toimintaa meidän jälkeenkin.”
Lisätietoja: https://supset.fi/

Kulttuurin ja taiteen palkinto: Aune Toivanen
Kotalahtelainen Aune Toivanen on tehnyt elämäntyönsä matematiikan ja luonnontieteiden opettajana ja rehtorina. Työuran aikana hän toimi aktiivisesti järjestöjen johto- ja asiantuntijatehtävissä mm. Aineenopettajaliiton puheenjohtajana, MAOL ry:n asiantuntijajäsenenä ja OAJ:n valtuutettuna. Aune Toivasen kotipaikka on aina ollut Kotalahdessa. Kotalahden kyläyhdistys ry:ssä Aune on ollut alusta saakka kantavana voimana hallituksessa ja nyt puheenjohtajana. Joroisten Musiikkiyhdistys ry:n toiminnassa hän on ollut perustamisesta lähtien ainaisjäsenenä. Hallituksessa ja puheenjohtajana hän toimi yhteensä 8 vuotta. Joroisten Musiikkipäivien kartanokonserteista festivaali on jalkautunut Juva-Rantasalmi-Varkaus-Joroinen-Leppävirta-akselille kirkkoihin, konserttisaleihin, ravintoloihin ja alakouluille. Ilman Aune Toivasta me leppävirtalaiset emme olisi saaneet nauttia maksuttomista lastenkonserteista ja korkeatasoisista kirkkokonserteista. Pitkäjänteinen yhteistyökumppanuus lähikuntien kanssa oli tavoitteena. Lisäksi Aune Toivanen toimii LC Varkaus Justiinoissa ja tekee Leijonien palvelutyötä aktiivisesti. Justiinoiden toiminta kohdistuu erityisesti nuorten ja vanhusten auttamiseen. Aune Toivanen on esimerkki tekijänaisesta, joka ei kaihda vastuuta eikä käytännön työtä.
Lisätietoja: https://kotiseudut.fi/kotalahti ja http://www.joroinenmusicfestival.fi/ ja https://e-clubhouse.org/sites/varkaus_justiina/ ja http://www.jykls.net/

Liikunnan ja urheilun palkinto: Sporttisirkus
Sporttisirkuksen tavoitteena on innostaa 6-8-vuotiaat lapset kokeilemaan eri liikuntamuotoja ilman sitoutumista viikottain aina samaan aikaan. Lapsi saa rauhassa tutustua Leppävirran lajitarjontaan alueen parhaimpien lajitaitureiden toimesta. Sporttisirkuksessa lapset pääsevät iloitsemaan liikunnan riemusta ja kehittymään niin yksilönä ryhmässä kuin eri ominaisuuksissakin. Lajit vaihtuvat kahden viikon välein. Lisäksi ryhmän omat ohjaajat ovat aina mukana toiminnassa. Toiminta on lapsille ilmaista ja se pitää sisällään lajikokeiluja, yleistaitojen kehittämistä sekä tietoiskuja lapsille, että vanhemmille. Sporttisirkuksen monet myönteiset vaikutukset näkyvät osaltaan esim. lasten motoristen ja sosiaalisten taitojen kehittymisessä jo lyhyellä aikataululla ja toiminnan vakiintuessa, aina uuden leppävirtalaisen ikäluokan Sporttisirkus -toiminnan läpi kulkiessa vaikuttavuus tulee laaja-alaisemmaksi. Tavoitteena on myös lisätä yhteistyötä eri toimijoiden välillä: mukana toiminnassa ovat Leppävirran Viri, Sorsakosken Urheilijat, Virran Veivaajat, LeKi -75 ja Leppävirran Tanssiseura. Sporttisirkus on hieno esimerkki yhteen hiileen puhaltamisesta ja kaikkien lasten liikunnallisen elämäntavan mahdollistamisesta.
Lisätietoja: https://www.facebook.com/sporttisirkusleppavirta ja https://leppavirranviri.sporttisaitti.com/sporttisirkus/

Vapaaehtoistyön palkinto: Pirjo Seittivaara
Vuonna 2009 tammikuusta alkaen, lähes 11 vuoden ajan leipää on jaettu Leppävirralla kahdesti viikossa. Idea leivän jakelusta vähävaraisille Leppävirralla lähti liikkeelle v. 2008, kun Varkauden adventtiseurakunnassa aloitettiin leipien jakelu ja leipähartauden. Apu on saavuttanut ihmiset heidän kotonaan mutta yleisiä jakeluja on järjestetty sekä torilla että Leppärengas ry:n tiloissa. Pirjo Seittivaara haluaa korostaa, että suinkaan yksin hän ei ole tätä kaikkea tehnyt: lämpimät kiitokset menevät tukijoille, vapaaehtoisille ja paikallisille yrityksille, jotka ovat luovuttaneet elintarvikkeita jakoon. Näin joulun lähestyessä Pirjo Seittivaara haluaa jakaa omakohtaisen muiston, joka motivoi häntä auttamistyössä: ”Muistan erään Joulun 7 vuoden vanhana. Äiti kertoi, ettei tuona Jouluna meillä ole muuta kuin riisipuuroa ja eikä 3:lle lapselle ole antaa mitään lahjoja. Aattona ovellemme koputti mies, jolla oli iso ruskea pahvilaatikko sylissään. Hän kertoi kuulleensa, että meillä oli kaikesta puutetta ja hän halusi helpottaa tilannetta. Mitä tuo laatikko sisälsikään? Se oli täynnä ruokaa ja hedelmiä, joita siihen aikaan sai harvoin. Myös pienet lahjapaketit oli siellä meille jokaiselle. Siitä tuli Joulujen Joulu! Tuon saman ilon tahtoisin tänään jakaa sitä tarvitseville! Ihmisten auttaminen nousee minulla sydämestä ja vahvasta hengellisestä vakaumuksesta.”

Leppävirran vuoden 2020 liikuttaja on yrittäjä Nina Honka
Leppävirran kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti nimetä Leppävirran Vuoden 2020 liikuttajaksi yrittäjä Nina Hongan. Lautakunta halusi nimityksellään kunnioittaa palkitun näkemyksellistä ja monipuolista liikunnallisuuteen kannustamista. Erityisesti nyt korona-aikana palkittu osasi reagoida laadukkaalla, asiantuntevalla ja ihmiset tavoittavalla tavalla Kutjulan Heimo verkkojulkaisujen kautta. Kutjula on Leppävirralla toimiva, yksityinen liikuntapalveluja tuottava yritys. Se syntyi hiukan vahingossa: perhe osti Leppävirran keskustasta vanhan nuorisoseurantalon ja remontoi sen. Tilaa oli sen verran reilusti että saman katon alle mahtui myös perheen yritystoiminta. Nina Honka kertoo, että päätyi liikunta-alalle kiertotien kautta: ”Olen biokemialta valmistunut maisteri, mutta jo opintojen alussa veri veti pipetin varresta liikuntalääketieteen ja urheiluravitsemuksen pariin. Vuosituhannen alussa valmistuin fysioterapeutiksi.”
Ryhmäliikunta ja henkilökohtainen valmennus ovat pääasialliset työtehtävät. Koronakevät on tuonut uuden päivittäisen työtehtävän osittain näiden tilalle: Kutjulan Heimon facebook-päivitykset ovat keränneet uskollisen lukijakunnan koronan suljettua monet liikunnan harrastusmahdollisuudet. Aiheet liittyvät liikuntaan kannustamiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen. Nina Honka kertoo, että päivän kirjoitus voi syntyä satunnaisesta tapahtumasta, kysymyksestä tai kommentista:
”Konkreettisesti se voi olla asiakkaan pyyntö liikesuosituksesta tai tuntien aikana tehty havainto vaikeasta tekniikasta tai tekemistä rajoittavasta liikkuvuusasiasta. Joskus kirjoitus on kannanotto mediassa käsiteltyihin asioihin tai suositus liikunnallisiin lähimatkailukohteisiin. Heimo ei ole ainoastaan kanavani jakaa ajatuksiani ja osaamistani, vaan sen tärkein tavoite on olla vaikeiden aikojen yhteisö ja herättää keskustelua. Nyt kun ei voida olla fyysisesti lähellä, voidaan olla edes virtuaalisesti yhdessä.”

Nina Honka on kestävyyslajien harrastaja, kilpailija ja monipuolisuuden edistäjä: omaan liikuntataustaan kuuluu lajeina mm. maastopyöräily, kestävyysjuoksu, maratonluistelu ja nykyisellään voimanosto. Kaikissa lajeissa hän on myös kilpaillut; SM-mitaleja on kertynyt kymmenkunta, uusin voimanoston SM viime viikonlopulta. Kirjoituksissaan ja toiminnassaan Nina Honka haluaa olla aktiivisesti edistämässä liikunnan harrastamisen monipuolisuutta: ”Et voi tietää pidätkö jostain lajista jos et ole sitä koskaan kokeillut.” Kokeilemaan rohkaisu ja perustaitojen opettelu toimivat oppaina uuteen lajiin varovaisemmallekin liikunnan harrastajalle. Nina Honka haluaa myös korostaa positiivista kehon kuvaa. Lempeä, suvaitsevainen käsitys omaa suorituskykyä ja ulkoista olemusta kohtaan on tarpeen kaikille. Erityisesti naiset voivat olla julmia itselleen. Liikunta ja syöminen ei Nina Hongan mielestä saa olla rankaisukeinoja. Lempeys on Nina Hongan työssä avainsana kovassakin fyysisessä harjoittelussa: ”Haluan rohkaista ihmisiä erityisesti silloin kuin motivaatio horjuu. Viestinnässä ja sosiaalisessa mediassa painottuvat usein huikeat onnistumiset ja saavutetut tavoitteet. Todellisuudessa matka kohti tavoitetta voi olla kaikkea muuta kuin sarja jatkuvia onnistumisia. Haluan kertoa ihmisille harjoittelun realiteeteista. Aina ei ole kivaa, aina ei huvita, mutta onnistujan erottaa muista se, kuinka hän näinä hetkinä toimii. Tavoitteellisuus ei tarkoita jääräpäistä joustamatonta ohjelman noudattamista terveyden ja hyvinvoinnin kustannuksella, mutta tietty lempeä kurinalaisuus on onnistujan ominaisuus. Lempeyskin on kaikkea muuta kuin lepsuilua, se on tavoitteellista toimintaa omien resurssien rajoissa.
Monipuolinen ammatillinen osaaja ja eri lajien harrastaja ja kilpailija, Leppävirran vuoden 2020 liikuttaja Nina Honka haluaa jatkaa kehittymistä ja kouluttautumista ”Jatkuva kouluttautuminen on minulle tärkeää. Tällä hetkellä menossa ovat urheiluravitsemuksen aineopinnot ja naisten valmennukseen suuntautuva koulutus. Kutjulan heimon helmet siirretään Ihanuutta just sulle-blogiin, jossa niiden seuraaminen ja kommentointi on mahdollista myös facebookiin kuulumattomille. Heimo jatkaa toimintaansa niin kauan kuin sille on tarvetta.”
Lisätietoja: www.kutjula.fi ja www.honkavoima.fi ja https://www.facebook.com/groups/242443356793701